Balkanlar masaya yatırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Balkanlar masaya yatırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bosna Hersek başkenti Saraybosna'da dün başlayan ve Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in temsil ettiği Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı toplantılarında, Balkanlar'da yeniden yapılanma ele alınıyor. İstikrar Paktı Saraybosna zirvesinde, Balkanlar'daki toplumsal ve ekonomik gelişmeler, demokrasi ve insan hakları ile güvenlik politikaları üzerinde durulacak.

İsmail Cem, zirve sırasında ikili görüşmelere ağırlık verecek. Cem'in İtalya Dışişleri Bakanı Umberto Dini, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ve Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ile görüşmesi bekleniyor.

CEM'E DAVET

Ankara'nın Fischer aracılığıyla ilettiği ‘‘AB resti’’, AB ülkelerini hareketlendirdi. İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'nın, Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği mektupla Türkiye'nin AB adaylığına yeşil ışık yakmasından sonra, İngiltere ve Fransa da konuyu Ankara ile görüşme talebinde bulundu. Bu amaçla 2 ülkeden de Cem'e davet geldi. Cem Eylül ayında İngiltere ve Fransa'ya gidecek. Görüşmelerde aralıktaki Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin 12. aday ülke olarak açıklanması ele alınacak.

SIKI GÜVENLİK

Zirve nedeniyle Saraybosna'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 1500 basın mensubunun izlediği zirvede, aralarında 4 bin kadar SFOR askerinin de bulunduğu 20 bin güvenlik görevlisi kuş uçurtmuyor. Zirvenin yapıldığı spor salonu Zetra'ya çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!