Balkanlar kaderini çiziyor

Güncelleme Tarihi:

Balkanlar kaderini çiziyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Romanya'nın başkenti Bükreş'teki Güneydoğu Avrupa ülkeleri liderler zirvesinde tarihi bir dönemece girildi. Zirveye katılan Başbakan Bülent Ecevit'in deyişiyle Balkan ülkeleri ilk kez kendi kaderlerine sahip çıkma sürecini başlattılar.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, önceki gün imzalanan Güneydoğu Avrupa Ülkeleri (GDAÜ) İşbirliği Şartı ile ‘Balkan ülkelerinin kendi kaderlerine sahip çıkma sürecine girdiklerini’ söyledi. Ecevit, GDAÜ İşbirliği Şartı'nın da iki yıl önce Türkiye'nin girişimiyle hazırlandığını hatırlattı ve ‘‘1934'deki Balkan Paktı'nın ardından 66 yıl sonra Balkan ülkeleri ilk defa kendi kaderlerini çiziyorlar’’ dedi.

Bükreş'teki temalarını dün de sürdüren Ecevit, Romanya Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu'yu ziyaret etti, ardından da basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında İşbirliği Şartı'nın ilk taslağının iki yıl önce Türkiye tarafından hazırlandığını da hatırlatan Başbakan, ‘‘bu şartla Balkan ülkeleri kaderlerine sahip çıkma sürecine girdiler, uluslararası finansal katkıyı da beraberinde getirecek’’ dedi.

BELGRAD ÖLÇÜLERİMİZE UYMUYOR

Ecevit, Yugoslavya Federe Cumhuriyeti'nin, batının siyasal ölçütlerine uymadığı için zirvede yer almadığını da söyledi. Ecevit, Yugoslavya'nın eksikliklerini yakın zamanda gidereceğini umduğunu da belirterek, ‘‘Yugoslavya'nın eksik olması süreç açısından olumsuzluk yaratıyor ama kendisine karşı gösterilen tavır da çok önemli’’ dedi.

Ecevit, bir soru üzerine Romanya hükümetinin bu ülkedeki PKK faaliyetlerine karşı gösterdiği mücadelenin önemine de değindi. Ecevit, merkezi Romanya'da kurulan Organize Suç Örgütlerine Karşı İşbirliği Anlaşması ve bürosunun da önemli faaliyetlerde bulunacağını ifade etti.

Ecevit, Türkiye-Yunanistan yakınlaşmasına yönelik soruyu yanıtlarken de önceki gün Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile yaptığı görüşmede kendisini Türkiye'ye davet ettiğini vurguladı.

Romanya da bulunan 6 bin Türk şirketinde görev yapan 15 bin Türk işadamının, bu ülkedeki faaliyetlerinin önemine de değinen Ecevit, ‘‘işadamlarımızın Romanya'daki özelleştirmeye hazırlanmaları da önemli’’ dedi.

Ecevit, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in önceki gün Batman'da alınan silahların ortadan kaybolmasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken söylediği ‘‘devlet bazen rutin dışına çıkar’’ sözünü nasıl karşıladığı sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

‘‘Ben bu konudaki düşüncelerimi daha önce belirtmiştim. Şu aşamada başka birşey söylemem doğru olmaz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!