Bakan Fidan'dan peş peşe kritik görüşmeler

Güncelleme Tarihi:

Bakan Fidandan peş peşe kritik görüşmeler
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2024 14:23

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol ile görüştü. Fidan, daha sonra Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen 1. Nükleer Enerji Zirvesi marjında ikili görüşmelerde bulunuyor.

Bakan Fidan, temasları çerçevesinde Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi. Fidan, daha sonra Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ile baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Fidandan peş peşe kritik görüşmeler

Fidan, Brüksel'de Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile de bir araya geldi.

Fidan, Belçika’nın başkenti Brüksel'de düzenlenen 1. Nükleer Enerji Zirvesi’ne katıldı. Fidan yaptığı konuşmada, zirvenin sivil nükleer enerjinin geleceği açısından bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, sivil nükleer enerjinin, enerji güvenliği ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolünün önemine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin temiz enerjiye geçiş için iddialı bir enerji rotası olduğunu belirten Fidan, “Hızla büyüyen bir endüstriyel ekonomi olarak, yeni enerji tedarik programları uygulamaya koyduk. Bu nedenle sivil nükleer alana adım attık. Bu konuda Akkuyu Nükleer Güç Santrali bizim amiral projemizdir. Tamamen faaliyete geçtiğinde elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unu karşılayacak. Ek konvansiyonel tesislerin yanı sıra küçük modüler reaktörler inşa ederek bu seviyeyi yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi. Fidan, Nükleer enerji çalışmalarına adım atan Türkiye’nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile iş birliği yaparak en yüksek uluslararası güvenlik standartlarını uyguladığını söyledi.

Bakan Fidandan peş peşe kritik görüşmeler

Nükleer enerji projelerinin finansmanında küresel iş birliğinin önemine dikkat çeken Bakan Fidan, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki durumun ciddi bir endişe kaynağı olduğunu ifade etti. Türkiye’nin ve bölgenin yıllar önce Çernobil felaketinin sonuçlarına katlandığını hatırlayan Fidan, “Bir tanesine daha katlanmaya gücümüz yetmez. Türkiye, Zaporijya'da korkunç bir olayın yaşanmaması için çeşitli girişimlerde bulunuyor” dedi.
Nükleer silahların kullanılmasının veya bu konuda tehditte bulunulmasının da kabul edilemeyeceğini vurgulayan Fidan, “Özellikle nükleer silahlara ilişkin ifadeler, güvenli ve enerji açısından temiz bir geleceğe yönelik ortak arayışımıza gölge düşürüyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bu konuda tansiyonun en yüksek olduğu bölgenin Orta Doğu olduğunu belirten Fidan, “Gazze'deki katliam devam ederken, İsrailli yetkililerin nükleer silahlarla ilgili açıklamaları sadece pervasız söylemler olarak geçiştirilemez. Türkiye, bu nedenle nükleer silahlanma yarışından kaçınmak için bölgenin nükleer silahlardan arındırılması gerektiği çağrısını yineliyor” dedi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi'nin eş başkanlığında düzenlenen ve Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Fidan'ın temsil ettiği 1. Nükleer Enerji Zirvesi'nde fosil yakıt kullanımının azaltılması, enerji güvenliğinin ve ekonomik kalkınmanın artırılması için küresel zorlukların çözümünde nükleer enerjinin rolü ele alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!