Bağış'tan AB'ye çağrı

Güncelleme Tarihi:

Bağıştan ABye çağrı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 11:17

Türkiye, Avrupa Birliği müzakere sürecinde en maliyetli ve zor faslı açtığı gün, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’tan uyarı geldi. Bağış Avrupalılara “Berlin’de yıktığınız duvarı, Meriç kıyısına kurmayın. Meriç kıyısında duvar kurmak isteyenlere gerekli tepkiyi vermemiz gerekir” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRE FASLI İŞSİZ MÜHENDİSLERE YARAYACAK

Zeynep Gürcanlı Brüksel'den
bildiriyor

“iSPANYA KIBRIS’TA İLERLEME SAĞLAYABİLİR”

Bağış, Brüksel’den Ankara’ya gelirken uçakta yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs Rum Kesimi ve Fransa’nın pek çok müzakere başlığına koyduğu engellere rağmen, 1Ocak’tan itibaren dönem başkanlığını devralacak İspanya’nın dönemi ile ilgili olarak iyimser konuştu. Bağış, “İspanya dönem başkanlığı Kıbrıs’ta çözüm ve Türkiye’nin üyeliği için pozitif. İspanya medeniyetler ittifakı projesinin de eş başkanı. İspanya Dışişleri Bakanı Moratinos, bir zamanlar Kıbrıs’ta Büyükelçisi olarak da görev yaptı. Madrid’de Rum Lider Hristofyas ve Türk Lider Talat’ı bir araya getirebilirler” dedi.      

Haberin Devamı

Kıbrıs’ta, Türkiye ve Yunanistan’da çözüm isteyen liderler bulunduğunu, bunun bir “fırsat” olduğunu da hatırlatan Bağış, “Önümüzdeki dört aylık fırsat penceresi iyi değerlendirilmeli. Dört tarafta da çözüm isteyen liderlerin bulunması fırsat. Bu değerlendirilmeli” dedi.

“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ, RUMLARIN GÜVENLİK POLİÇESİ”

Türkiye ile açılacak yeni fasılları veto sinyali veren Kıbrıslı Rumlara da mesaj gönderen Bağış, “AB üyeliği bizim olmazsa olmazımız değil. Bunu en iyi Kıbrıslıların bilmesi gerekir. Türkiye’nin AB üyeliği, asıl Kıbrıslıların güvenlik poliçesi. Ben Kıbrıslı olsaydım Türkiye’nin AB süreci için daha çok çalışırdım” dedi.

Son dönemde Yunanistan’dan Türkiye’ye yönelik “özgüven” açıklamalarına da değinen Bağış, “Yunanlı arkadaşlar özgüven lafını bu aralar çok kullanıyorlar. Ancak bu iş özgüvenle değil, cesaretle olur. Herkes sorunlarıyla yüzleşmeli” diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN BAŞLIK DEĞİL, REFORM”

Bağış, Rum ve Fransa vetoları nedeniyle Türkiye’nin açabileceği başlık sayısının azaldığının hatırlatılması üzerine ise, “Önemli olan başlık açmak değil reform yapmak. Türk insanının standartlarını yükseltmek. Zor olan Çevre faslının açılması buna bir örnek. Sırada Gıda güvenliği, eğitim ve kültür, enerji, sosyal güvenlik ve politikalar faslının yanı sıra rekabet faslı var. Onlar fasıl açsa da açmasa da biz bunları yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

AB’nin Türkiye’ye uyguladığı vize konusuna da değinen Bağış, vizenin kaldırılması için çalışmaların süreceğini söyledi. Baş müzakereci, “İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batırmalıyız. Yapmamız gerekenler var. Biometrik pasaportu yürürlüğe sokmalıyız, Geri Kabul Anlaşması’nı imzalamamız lazım, sınır güvenliği standardını tutturmamız lazım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!