Bağdat’a düşen uçak, 34 eve ateş düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Bağdat’a düşen uçak, 34 eve ateş düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2007 19:50

Irak'ta düşen uçakta hayatını kaybeden 34 Türk'ün cenazeleri Adana'ya getirildi. Havaalanında bekleyen bekleyen ailelerin acısı uçağın alana inmesiyle bir kat daha arttı. Yetkililerin kimlik tespiti yapmasının ardından tüm cenazeler ailelere teslim edilecek.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaacc7f018fbb8f88f8774
Irak’ın başkenti Bağdat yakınlarındaki Belet Havaalanı’na yoğun sise rağmen inmek isterken ikinci denemesinden yere çakılan Moldavya’dan kiralanan Antonov-26 tipi uçakta bulunan 29’u Türk 34 kişinin ölümü, 1 kişinin yaralanması en çok kaybı veren Adana’yı yasa boğdu. Yere çarptığında uçaktan yükselen alev, yakınlarını Irak’a gönderen ailelerin yüreklerini yaktı.

Bazıları ilk kez, bazıları da yılbaşı ve Kurban Bayramı tatili için geldiği memleketlerinden, ‘çocukların rızkı’ için yeniden Irak'a giderek kendilerini ateşe atan işçilerin arasında mühendisler ve şirketin hem ortağı hem genel müdürü olan İsmail Kulak da bulunuyor. Adana’da yaptığı konut ve sanayi işyerleri nedeniyle hemen herkesin tanıdığı bir isim olan Sıtkı Kulak’ın oğlu İsmail Kulak ve uçağın tek kadın yolcusu yeni evli Olcay Geyik ile eşi Serkan’ın öyküleri ise duyan herkesi hüzünlendirdi.

Haberin Devamı

Merkezi Adana’da bulunan Kulak İnşaat’ın, Moldavyalı Aeirantur şirketinden kiraladığı kargo ve yolcu taşıyan 9003 sefer sayılı Antonov- 26  tipi uçak, Adana Havalimanı’ndan saat 06.10’da Irak’a gitmek üzere havalandı. 5 mürettebatı ile 1’i ABD’li 30 yolcunun bulunduğu uçak, yaklaşık 1 saat sonra Bağdat yakınlarındaki Belet Havaalanı’na inmek isterken yoğun sis nedeniyle yere çakıldı. 34 yolcuya tabut olan uçağın düştüğü haberini Türkiye, CNN Türk’ün 14.55’de yaptığı yayınla duydu. Yakınlarını Irak’a ‘hüzün ve korkuyla’ gönderen aileler, soluğu Kulak İnşaat’ın Atatürk Caddesi Metro Sineması Sokağı’ndaki ofiste aldı.

SANİYELER GEÇMEK BİLMEDİ

Bir umutla şirketin merkezine gelen yakınları, uçakların öldüğü haberini duyunca ardı ardına fenalaştı. Kimlikler ve kesin ölü sayısı öğrenilinceye kadar yaşatılan umutlar, sonraki saatlerde bir bir söndü. Yeni bir haber almak isterken saniyelerin geçmediğini söyleyen işçi yakınları, kaybettikleri yakınlarının son durumunu diğer yakınlarına açıklamakta hayli zorlandı.

Haberin Devamı

Bu arada, kaza kurbanlarının her birinin ayrı yaşam öyküleri anlatılmaya başlandı. İşçilerden Adana’da yaşayan 20’sinin evi yasa bürünürken, analar, eşler, çocuklar, hiç istemedikleri halde ateş altındaki Irak’a ‘ölümü koyunlarına’ alarak giden yakınlarının acı haberiyle karalar bağladı.

ADANA AĞLIYOR

Kulak İnşaat’ın Yönetimi Kurulu Başkan Vekili 44 yaşındaki 2 çocuk babası İsmail Kulak’ın, babası şirketin sahibi Sıtkı Kulak ile kayınpederi Mehmet Gülen’e sık sık doktor müdahalesi yapıldı. Ağabeyi ile Irak’a son anda gitmekten vazgeçen Tarkan Kulak ise hala şoku atlatamadı.

1943 yılında kurulan Kulak İnşaat şimdiye kadar 3 milyon metrekareye yakın inşaat, 30 binin üzerinde konut üretti. 2 yıl önce yoğun şekilde Irak’ta işler alınca ve karayolu ulaşımı güvensiz hale gelince, ilk kez işçilerini uçakla taşımaya başladı. Kulak kardeşlerin babası Sıtkı Kulak, bu girişimlerinin nedenini anlatırken, “Biz 2 kişilik bir uçakla da gidip gelebiliriz ama bu bize yakışmaz” diyerek hava köprüsü kurdurdu.

Haberin Devamı

Kentin en varlıklı ailelerinden biri olan Kulak Ailesi’nden verilen kayıp, tüm Adana’yı öteki kayıplarla birlikte ağlattı.

ÖLÜME BİRLİKTE GİTTİLER

Bağdat’ta düşen uçakta bulunan Makina Mühendisi 29 yaşındaki Serkan Geyik ile eşi 23 yaşındaki Olcay Geyik, kazada yaşamlarını yitirenlerin simgesi oldu. 6 ay önce düğünleri yapılan ve Irak’ta yaşarken bayram izinine gelen genç çiftin havaalanında uçağa binmeden birkaç dakika önce çekilen neşe içindeki son görüntüleri yürekleri burktu. Hayatlarının baharında ölüme de birlikte giden çiftin düğün töreni kaseti ölümsüz olarak yakınlarına miras kaldı.

İşçilerden 55 yaşındaki Rüstem Tarhan’ın Tarsus İlçesi’ndeki evinde ise yakınları sinir krizleri geçirdi. 2 çocuk babası Tarhan’ın yakınları bir umut ışığı için saatlerce televizyon başında oturarak bilgi edinmeye çalıştı. İnşaat işçisi olan Tarhan’ın da önce de Kazakistan ve Rusya’da çalıştığı kaydedildi.

Haberin Devamı

SADECE İNŞAAT ALANINI GÖRMEK İÇİN GİDİYORDU

Uçakta bulunan ve İncirlik Hava Üssü’nden emekli olan 56 yaşındaki Aziz Gelinci’nin, Kulak İnşaat’ın Yumurtalık’taki BTC Petrol Boru Hattı’yla ilgili yaptığı binalarda saha amiri olarak çalıştığı, aynı görev için Irak’a gittiği belirtildi.

Aziz Gelinci’nin annesi ve eşinin kanser olduğu, tedavileri sırasında ekonomik sıkıntı yaşadığı da kaydedildi. Kulak İnşaat’ın Irak’taki inşaatlarda saha amiri olarak çalışma teklifinde bulunduğu Gelinci’nin de, “Bağdat’a gidip, inşaat alanını göreyim, hoşuma giderse çalışırım” diyerek ilk kez Irak’a gittiği öğrenildi.

Mahfesığmaz Mahallesi’nde oturan Aziz Gelinci'nin babası 80 yaşındaki Yusuf Gelinci, yaralı kurtulduğu söylenen kişinin oğlu olmasını arzu ettiğini belirterek, “Oğlum İncirlik Hava Üssü’nde yıllarca çalıştıktan sonra emekli oldu. Ancak, bu devirde emekli maaşı yeter mi? Çalışmak için Irak’a gitmeye karar verdi. Karşı çıkmama rağmen başvurdu. Irak’a ilk gidişiydi. İşbaşı yapamadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

KARDEŞİ UÇAĞI DÜŞERKEN GÖRMÜŞ

2 çocuk babası oto elektrikçisi 35 yaşındaki Hamdi Şahin’in halen Irak’taki ABD’lilerin Anaconda Üssü’nde çalışan kardeşi 30 yaşındaki Özkan Şahin’in uçağın düştüğünü gördüğü bildirildi. Şahin Ailesi’nin Hurmalı Mahallesi’ndeki evine akın eden yakınları gözyaşına boğulurken anlatımlar arasında ilginç bir ayrıntı da ortaya çıktı. Özkan Şahin’in çalıştığı Anaconda üssünden düşen uçağı gördüğünü ardından da yengesi 32 yaşındaki Sabiha Şahin’i telefonla arayarak, “Ağabeyim bugün Irak’a gelen uçakta mıydı?” diye sorduğunu, olumlu yanıt alınca enkaz alanına gittiği belirtildi. Özkan’ın bir süre sonra tekrar arayıp, “Enkazda ağabeyimin cesedini buldum. Yarın cenazesiyle geliyorum” dediği ifade edildi. Kayınbiraderinden gelen haber üzerine Sabiha Özkan ile diğer yakınları sinir krizi geçirdi. Bu arada Hamdi Şahin ile Özkan Şahin’in diğer 3 erkek kardeşi Ali, Ferhat ve Kazım’ın da bir süre gittikleri Irak’ta çalışıp, can güvenliğinin yetersizliği nedeniyle Türkiye’ye geri döndüğü anlatıldı. Düşen uçakta ölen Hamdi Şahin’in de biraz daha para kazanmak için Irak’a tekrar gitmek için yola çıktığı, bir süre çalıştıktan sonra kesin dönüş yapacağı belirtildi.

ÇİFTE DİPLOMALI MÜHENDİS PARA İÇİN GİTMİŞ

Maden Mühendisi 32 yaşındaki Nail Karaca’nın Hatay’ın Erzin İlçesi’ne bağlı Gökdere Köyü’ndeki baba evi de acı haberle yasa büründü. 6 yıllık evli olan Karaca’nın yakınları saatlerce televizyon başında bekleyerek kazada yaralı kurtulan kişinin Nail Karaca olması için dua etti. Yakınlarının bir kısmı da Adana’ya gelerek bilgi almaya çalıştı.

Oğlunun en son Kurban Bayramı’nda ziyaretlerine geldiğini ağlayarak anlatan anne Asiye Karaca, “Bu son görüşmemizdi, Irak’a gitmemesi için yalvardım. Oraların çok karışık olduğunu, hayatından endişe duyduğumu anlattım. Bana, para kazanmak için Irak’a gitmek zorunda olduğunu anlattı” dedi. Nail Karaca'nın ayrıca Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu harita bölümünü de bitirdiği öğrenildi. Eşi 26 yaşındaki Nihal Karaca'nın da Adana'da güzellik uzmanı olarak çalıştığı belirtildi.

İŞE YENİ KABUL EDİLMİŞTİ

İş makinası operatörü 3 çocuk babası 55 yaşındaki Mehmet Durdu Kayış’ın çalışmak için bu firmaya 2-3 kez başvuruda bulunduğu ve geçen cuma günü işe kabul edildiği ortaya çıktı.

Adana’nın 2000 Evler Mahallesi’nde oturan Kayış’ın oğlu 28 yaşındaki Fatih Kayış, babasının 5 yıl önce DSİ’den emekli olduğunu ve maaşının yetmediği için çalışmak istediği söyledi. Kayış, “Babam emekli olunca sürekli emekli maaşının yetmediğinden yakınırdı. Evimiz kiraydı. Bu firmaya başvuruda bulundu kabul edilmedi. Son başvurusunda ise geçen cuma günü kabul edildi. Biz tehlikeli olduğu için Irak’a gitmesini istemiyorduk. Ama o her defasında geçim sıkıntısı çektiğini söylüyordu. Ama kısmet değilmiş işte. Babam iş makinesi operatörüydü, her makineden anlardı” dedi.
 Kayış’ın kardeşi 54 yaşındaki Recep Kayış ise ağabeyinin sürekli geçim sıkıntısı çektiğinden yakındığını anlattı.

AMCA-YEĞEN AYNI KADERİ PAYLAŞTI

Düşen uçaktaki yolculardan 57 yaşındaki Süleyman ve 24 yaşındaki Emrah Özkartal’ın amca yeğen olduğu anlaşıldı. Adana’da oturan Süleyman Özkartal ile yeğeni Emrah Özkartal’ın Adana’daki yakınları çifte acıyla yıkıldı.

Yaklaşık 3 yıldır Irak’ta inşaat işçisi olarak çalışan 2 çocuk babası Süleyman Özkartal ile aynı statüde 8 aydır Irak’ta çalışan bekar yeğeni Emrah Özkartal’ın yakınları sinir krizi geçirdi.

SON ANDA GİDEMEDİ

Uçakta bulunan 5 çocuk babası 49 yaşındaki Mehmet Gültekin ile aynı uçakta Irak’a gidecek olan kardeşi 34 yaşındaki Mustafa Gültekin’in kullandığı damperli kamyonun bakımı bitmediği için son anda yolculuğnunu ertelendiği ortaya çıktı.

Osmaniye’nin Karaboyunlu Mahallesi’nde oturan Mustafa Gültekin, ağabeyini Adana Havalimanı’na kendisinin götürdüğünü belirterek, “Aynı uçakla ben de Irak’a gidecektim, ancak orada kullandığım kamyonun bakımı yapılmayınca benim adım gidecekler listesinden son anda çıkartıldı. Kamyon hazır olsaydı bugün ben de o uçakta olacaktım. Çok üzgünüm” dedi. Mehmet Gültekin aynı mahallede oturan eşi 47 yaşındaki Fatma ile kızları 18 yaşındaki Sultan ve 20 yaşındaki Emine de sinir krizi geçirdi.

3 ÇOCUĞUNU OKUTABİLMEK İÇİN GİTMİŞTİ

DSİ’den emekli olan 46 yaşındaki Nadir Tansu Alpaydın’ın, lise ve ilköğretim okulunda okuyan çocukları 19 yaşındaki Mehmet, 16 yaşındaki Mert  ve 7 yaşındaki Doğukan için, geçen hafta Kulak İnşaat’ta işe başladığı ve Irak'a ilk kez gittiği öğrenildi. Laborant olarak çalıştığı DSİ’den 2 yıl önce emekli olan Alpaydın’ın teyzesinin oğlu 57 yaşındaki Turhan Büyükburç, “Kuzenim emekli olduktan sonra çocuklarının okul masraflarını karşılamakta zorlanıyordu. Firmada işe başlar başlamaz Irak’taki inşaatta görevlendirdiler. Bu yurt dışına ilk gidişiydi” dedi.

Uçak kazasını televizyondan öğrenip, yolcular arasında 3 çocuk babası Alpaydın’ın adını da duyunca şoka giren yakınları, “Kendisi Devlet Su İşleri’nden geçen yıl emekli olmuştu. Bu Irak’a ilk gidişiydi. Emekli olduktan sonra da çalışmak amacıyla bu şirkete başvurmuş. Irak’a ilk yolculuğunun bu şekilde sonuçlandığına inanamıyoruz” dedi.

HALİL KILIÇ’IN EVİNDE YAS

Dozer operatörü 47 yaşındaki Halil Kılıç’ın öldüğü haberi Adana’nın Yenidoğan Mahallesi’nde evinde eşi Gülşen Kılıç sinir krizi geçirdi. Kılıç’ı saat 03.30 sıralarında Irak’a gitmek üzere havalimanına götüren komşusu Habip Koçak, yolculuk sırasında sohbet ettiklerini, kendisine Irak’ın tehlikeli olduğunu gitmemesi gerektiğini söylediğini belirterek, “O da bana, ‘Ne yapalım çoluk çocuğumun rızkı için gidiyorum. Allah izin verirse bir şey olmaz’ dedi. Gece havaalanında bırakıp vedalaştık” dedi.

Kılıç’ın komşusu 49 yaşındaki Hasan Koç da Irak’ta çalıştığını, aynı uçakla gideceğini ancak pasaportunda çıkan bir sorun nedeniyle gidemediğini belirterek, “Kader öyleyleymiş” diye konuştu.

KOYUNLARI GERİ ALINMIŞ

4 çocuk babası 37 yaşındaki Mehmet Dilki’nin ölüm haberi Adana’nın Yumurtalık İlçesi’ne bağlı Ayvalık Köyü’ndeki evini yasa boğdu. 3 yıldır Irak’ta kepçe operatörü olarak çalışan Dilki’nin 1 yıl önce köyüne döndüğü, bu sırada geçimini sağlamak için Tarım İl Müdürlüğü’nden köylüleri alternatif üretime yönlendirilmek için dağıttığı koyunlardan 11 tane aldığı ancak bakımını gereği gibi yapamadığı için elinden geri alındığı belirtildi. Geçim sıkıntısına düşen Dilki’nin tekrar Irak’a giderek çalışmaya devam etmek için Kulak İnşaat’a müracaat ettiği onay çıkınca da diğer işçilerle yola çıktığı kaydedildi.

OĞLUMUN KANINI İSTİYORUM

Düşen uçakta bulunan jeneratör tamircisi 28 yaşındaki Özcan Özkan’ın Havutlu Mahallesi’nde oturan annesi 52 yaşındaki Kadriye Özkan, “Oğlumun kanını istiyorum” diye feryat etti. Yakınlarının teselli etmeye çalıştığını Kadriye Özkan, oğlunun arkasından ağıtlar yaktı. Sinir krizi geçiren anne, “Annelerin canını yaktılar, anneleri öldürdüler. Oğlumun kanını o firmadan istiyorum. Yazık oldu gençlerimize. Madem uçak eskiydi, neden çocuklarımızı bindirdiler. Oğlumun ihtiyacı olmasa Irak’a gider miydi?” dedi.
Gazetecileri karşısında gören Özkan’ın eşi 1 çocuk annesi 26 yaşındaki Sibel Özkan da baygınlık geçirdi. Özcan Özkan’ın diğer bir kardeşinin de hala Irak’ta çalıştığı belirtildi.

EMEKLİ ASTSUBAY GİTMEK İSTEMİYORDU

Uçakta işçi olarak bulunan 66 yaşındaki Ahmet Gezer’in, emekli astsubay olduğu, izin dönüşü Irak’a gitmek istemediği ancak İsmail Kulak ile birlikte dönmek üzere gittiği kaydedildi.
Gezer’in Beyazevler Mahallesi’nde evine akın eden yakınları gözyaşlarına boğuldu. Gezer’in, Kulak İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kulak’ın ricası ile Irak’a gittiğini ve 1.5 yıldır orada çalıştığını belirterek, “Kurban Bayramı iznine gelmişti. Geri gitmek istemiyordu ancak İsmail Kulak bizzat arayıp rica edince onu kıramadı. Birlikte gidip birlikte dönmeyi planlıyorlardı. Planladıkları gibi birlikte dönüyorlar” diyerek feryat etti.

ENİŞTE-KAYINBİRADER BİRLİKTE GİTMİŞTİ

48 yaşındaki Abdullah Albayrak kendi gibi aynı uçakta bulunan 42 yaşındaki Ahmet Sığındı’nın ablasıyla evli olduğu anlaşıldı. Kayınbiraderiyle aynı firmada 2 yıl önce işe başlayan Abdullah Albayrak’ın 17 yaşındaki oğlu Yaşar Albayrak, “Babam ısı yalıtım ustasıydı. Aslında Irak’a gitmek istemiyordu. Ama Irak’taki inşaatta ısı yalıtımı yapacak işçi sıkıntısı olmuş. Mecbur kaldı, dayımla birlikte O da gitti” dedi. Abdullah Albayrak’ın akrabası 57 yaşındaki Döne Yikrik ise “2 yeğenimizi kaybettik. Belki, o yaralı kurtulan yolcu, bizim yeğenlerimizden biridir. Tek umudumuz o” dedi. Abdullah Albayrak’ın eşi 38 yaşındaki Filiz ile kızları 20 yaşındaki Emine ve 19 yaşındaki Vildan’ın kaza haberinin duyulmasından bu yana sakinleştirilemediği, akrabalarının yanlarından ayrılmadıkları öğrenildi.

ASKER OĞLU ACI HABER ÜZERİNE ADANA’YA GELDİ

Uçakta ölen 39 yaşındaki Rıfat Demir’in Dumlupınar Mahallesi’nde evinde gelen yakınları gözyaşına boğulurken Şanlıurfa’da vatani görevini yaparken acı haberi alarak memleketine dönen oğlu 21 yaşındaki Kemal Demir, babasının korkusuzca Irak’a gidip geldiğini söyledi. Daha önce babası ile 5 ay kadar Irak’ta çalıştığını belirten Kemal Demir, “Son olarak babamla Irak’a gitmeden önce görüştüm. Çok mutluydu. Irak’a korkusuzca gidip gelirdi. Bizlerin daha iyi bir geleceğe sahip olmasını istiyordu. Askere gitmeseydim, belki de ben de onunla aynı uçakta olacaktım” dedi. Demir’in eşi Aysel ile çocukları 16 yaşındaki Bekir ve 8 yaşındaki Aslı ise yakınları tarafından teselli edilmeye çalışılıyor.

MÜJDE ABDULKADİR YAŞIYOR’

/images/100/0x0/55eaacc8f018fbb8f88f8776
Düşen uçaktan tek kurtulan kişi olduğu kesinleşen 31 yaşındaki Abdulkadir Akyüz’ün havalimanında bulunan amcasının oğlu 42 yaşlarındaki Tahir Akyüz, müjdeli haberi cep telefonuyla yakınlarına bildirdi. Adana Vali Yardımcısı Abdullah Dölek’ten kuzeninin kurtulduğu haberi verilince sevinçle dışarı çıkan Tahir Akyüz, Mardin’de oturan akrabalarına cep telefonuyla haber verdi. Konuşmasının bir bölümünü Arapça yapan Akyüz, “Müjde Abdulkadir yaşıyormuş” dedi.

Vali Cahit Kıraç’ın kendisine bilgi verdiğini bildiren 49 yaşındaki amca Ahmet Akyüz de, “Yeğenim, Kulak İnşaat firmasında çalışmak üzere 7 ay önce Irak’a gitmişti. Bu gidişinde kazayı duyunca çok üzüldük. Adana Valimiz Cahit Kıraç beni arayarak, yeğenimin durumunun iyi olabileceğini söyledi. Umutla Adana’ya geldik. Yaralı olduğuna sevindik. Getirildiği takdirde tam teşekküllü bir hastaneye yatırarak tedavi olmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Bu arada, Adana Valisi Cahit Kıraç da, Adana Havalimanı’nda bekleyen ailelere yönelik yaptığı konuşmada, yaralı kurtulan kişinin Abdulkadir Akyüz olduğunun belirlendiğini açıkladı. Cenazelerin bir bölümünün bu akşam Adana’ya getirilmesinin beklendiğini anlatan Kıraç, kimlik tespiti sonrası cenazelerin ailelerine teslim edileceğini, yaralı olan kişinin Adana’ya getirilip getirelemeyeceği konusunun da, yolculuğa elverişli olamayacağı nedeniyle henüz kesinleşmediğini sözlerine ekledi.

KARA HABER TEZ ULAŞTI

Bağdat’ta düşen uçakta bulunan Serkan ve Olcay Geyik çiftinin ölüm haberi, Olcay’ın Almanya’daki anne ve babasına çabuk ulaştı. Haberi alır almaz ilk uçakla Adana’ya gelen anne Serpil Kavuzlu ve baba Sezai Kavuzlu, Adana Havalimanı’nda cenazeler için bekleyen yakınlarına sarılıp, gözyaşı döktü. Haberin yayınlandığı gazeteleri elinde tutan anne Serpil Kavuzlu, kızıyla damadının düğünde çekilmiş fotoğraflarının yer aldığı haberleri gösterip, “Ne kadar da güzel çıkmışlar” diye ağladı. Sinir krizi geçiren Kavuzlu çiftine, havalimanında hazır bekleyen sağlık ekiplerince sakinleştirici iğne yapıldı.

İŞ BULAMAYINCA IRAK’A GİDİYORDU

Irak’ta düşen uçakta hayatını kaybeden topograf teknikeri 42 yaşındaki Ramazan Altıkulaç, iş bulamadığı için mecburiyetten ilk kez Irak’ta çalışmak üzere gitmek için yola çıktı. Acı haberle yasa bürünen 1 çocuk babası Altıkulaç’ın öldüğü, oğlu 10 yaşındaki Hamza ile annesine söylenmedi. Altıkulaç’ın uzun süre otoyol inşaatında çalıştığını belirten yakınları, “İnşaat bitince işsiz kaldı. Uzun süredir iş arıyordu. Uygun bir iş bulamayınca mecburiyetten Irak’a gitmeyi kabul etti. Burada bir iş bulsa Irak’ta ne işi vardı. Eşi de perişan oldu. Annesi ve oğlu hala öldüğünü bilmiyor” diye konuştu. Altıkulaç’ın cenazesi memleketi Malatya’nın Hekimhan İlçesi’nde toprağa verilecek.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!