Bach’lı açılış

Güncelleme Tarihi:

Bach’lı açılış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 00:00

Avrupa’nın en büyük 2’nci camisi olan Duisburg’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Merkez Camii’nin açılışında Bach’tan eserler çalınırken, Dede Efendi’den de parçalar sunuldu. 7 milyon 500 bin Euro’ya mal olan caminin açılışına Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu ve Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Rüttgers katıldı.

ALMANYA’nın en büyük, Avrupa’nın ise 2’nci büyük camisi olan Duisburg’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii, dün görkemli bir törenle ibadete açıldı. Açılışta Duisburg Senfoni Orkestrası Johann Sebastian Bach’tan eserler icra ederken, Tasavvuf Musikisi üstadı Sami Savni Özer de başta Dede Efendi olmak üzere Türk bestekarlarından parçalar sundu.

7 milyon 500 bin Euro’ya mal olan DİTİB Merkez Camii’nin açılışına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers birlikte katıldı. Bardakoğlu ve Rüttgers, caminin barış ve dostluk mabedi olacağını vurguladılar.

Dev ekrandan izlendi

Açılış etkinliği 1500 metrekarelik bir çadırda gerçekleştirildi. Açılışa katılan 10 bin kişiden bir kısmı bu çadıra sığmayınca, caminin önünde oluşturulan alanda kurulan ekrandan töreni canlı izlediler.

Bu diyalog merkezi

Cami inşasını baştan bu yana desteklediğini belirten NRW Başbakanı Dr. Jürgen Rüttgers "Ülkemizde daha fazla camiye ihtiyacımız var. Sadece avlularda değil, görünür camiler olmalı. Karşılıklı diyalog her zaman kolay olmadı. 90’lı yılları düşünün. Ezan tartışmaları yaşandı. Ama Duisburglular bir şeyi kavradılar. Bu diyalog merkezi için kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi. Göçmenlere yönelik kısıtlamaları kabullenemeyeceğini vurgulayan Rüttgers, "Bu insanların kendi dillerinde konuşmamalarını mı istemeliyiz? Alıştıkları gazeteleri okumasınlar mı? Bunları isteyen, insanlık dışı taleplerde bulunuyor demektir" diye konuştu.

İnşaatına 2005 Mart ayında başlanan caminin açılışı İstiklal Marşı ve Alman Milli Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra imam Sadık Çağlar ile ilahiyatçı Ali Topçuk, Kuran okudular. Daha sonra okunan Kuran, Almanca’ya çevrildi. Konuşmaların ardından Duisburg Filarmoni Orkestrası sanatçıları bir konser verdiler. Konserde Johann Sebastian Bach’ın parçalarını Martin Schie ve Florian Geldsetzer icra etti.

Almanya’nın en büyüğü

Marxloh’daki cami 2 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip. Bir minaresi bulunan caminin biri devasa boyutta olmak üzere toplam 19 kubbesi var. Cami sadece ibadet merkezi olarak inşa edilmedi. İçinde yer alan birimlerde sosyal ve kültürel etkinlikler yapılacak. İslamla ilgili derslerin verileceği sınıflar yer alacak. Konukların ağırlanacağı restoran ve ve kitaplık da camiye ayrı bir renk katıyor. Cami, 1970’li yıllarda eski maden ocaklarının kantininde kuruldu. Kantin camide 200 kişi aynı anda ibadet edebiliyordu. Yeni cami ise daha sonra satın alınan bu alana yapıldı. Yeni camide binden fazla kişi aynı anda ibadet edebilecek. Yaklaşık 7.5 milyon Euro’luk maliyetin 3.5 milyon Euro’su
/images/100/0x0/55eaf611f018fbb8f8a1e5c5
Avrupa Birliği kaynaklarından sağlandı. Cami açılışını Almanya’nın dışından da büyük bir basın ilgisi oluştu. Kanada dahil çeşitli ülkelerden 200’den fazla gazeteci açılışı izledi.

Cami önünde büyük coşku

DUISBURG’un Marxloh semtinde inşa edilen cami 2 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip. Açılışa katılanlar dev ekranlardan töreni izlediler. Bu arada bir grup ’Made in Marxloh’ yazılı pankartlar taşıdı. Törene katılan Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet’e İslam sanat ve mimarisi ile ilgili bir kitap hediye etti.

Kilise bestecisi
/images/100/0x0/55eaf611f018fbb8f8a1e5c7

JOHANN Sebastian Bach (1685-1750) dünyaca ünlü Alman klasik müzik bestecisi ve org sanatçısıdır. Eisenach’da müzisyen bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Koro, orkestra ve solo enstrümanlar için bestelediği eserler Barok dönemi belirledi. Çoğunlukla kilise için müzik yazan Bach’ın dünyevi eserleri de bulunuyor. Kantat, oratoryo, dini müzik olarak, keman, çello, flüt, org ve klavsen için 300 civarında eser yazdı. Orkestra için yazdığı ’Branderburg Konçertoları’ ve orkestra süitleri meşhurdur. Yeni müzikal formlar yaratmamış olmakla birlikte, klasik Alman tarzına, özellikle İtalyan ve Fransız melodileri katarak Barok tarzın en tipik örneklerini vermiş ve Barok akımı en olgun seviyesine getirmiştir. 2 defa evlenen Bach’ın toplam 20 çocuğu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!