Baba Bush: Kirli saç sakalla dolaşşın, en büyük ceza olur

Güncelleme Tarihi:

Baba Bush: Kirli saç sakalla dolaşşın, en büyük ceza olur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 01:36

Baba Bush, Afganistan'da yakalanan Amerikalı Taliban Walker için "Saçını, sakalını olduğu gibi bırakalım ve bu ülkede dolaşmasına izin verelim" dedi.

ABD'li Taliban John Walker, CNN TV'sine konuşurken, Usame bin Ladin'in finanse ettiği Arap Ensar örgütü üyesi olduğunu söyledi. Walker, ‘‘Kuran, cihat halinde Müslümanın Müslümanı öldürmesine izin veriyor’’ dedi. Walker'a verilecek ceza da tartışma yarattı. Baba Bush ceza olarak, kirli saç ve sakalla dolaştırılmasını önerdi.

Afganistan'da, Cenk Kalesi'ndeki Taliban ve El Kaide üyesi yabancı esirlerin isyanı sırasında, yaralı olarak ele geçen ve Amerikalı olduğu ortaya çıkan John Walker, Usame bin Ladin'in finanse ettiği Arap Ensar adlı örgütün üyesi olduğunu itiraf etti ve ‘‘Kuran, Müslümanın Müslümanı öldürmesine izin veriyor’’ diye konuştu.

20 yaşındaki Californialı Taliban Walker, Pakistan açıklarındaki Amerikan savaş gemisi USS Peleliu'da tedavi altında bulunduğu sırada, CNN TV'sine ilginç açıklamalarda bulundu. Walker, aldığı kurşun yarasının acısını azaltmak için verilen morfinden bitkin bir halde CNN'in sorularını yanıtlarken, şu itiraflarda bulundu:

Taliban için savaşan, Araplardan kurulu Ensar adlı örgütün üyesiydim. Bu örgütün eğitim kamplarına katıldım.

Taliban savaşçıları, etnik kökenlerine bağlı olarak gruplandırılıyordu. Ben, Pakistanlılarla birlikte olmama karşın, Arapça bildiğim için Ensar'a gönderildim.

Pakistan'da eğitim gördükten sonra, Afganistan'a Taliban'a katılmaya gittim.

Taliban'ın uğruna yaptığı Cihad, yani kutsal savaş, doğru bir dava.

Tüm benliğimle, kendimi Taliban hareketine yakın buluyorum. Bu nedenle onlara yardım etmek istedim.

Kuran, Müslümanların, kutsal savaş sırasında diğer Müslümanları öldürmesine izin veriyor.


Anne Bush: Yazık çok hasta


Başkan Bush'un babası, eski ABD Başkanı George Bush ve eşi Barbara Bush, Amerikalı Taliban Walker'ı, ‘‘hain’’ olarak niteledi.

Baba Bush, ABC televizyonunda eşiyle birlikte katıldığı programda, Walker'ın vatana ihanetten cezalandırılması gerektiğini belirtirken, aklındaki ceza yöntemini de şöyle özetledi:

‘‘Ben eşsiz bir ceza düşünüyorum. Saçını, sakalını ve yüzünü olduğu gibi kirli bırakalım ve bu ülkede dolaşmasına izin verelim. Bakalım ne tür bir sempati toplayabilecek.’’ Barbara Bush da, ‘‘birisinin düşmanla işbirliği edecek kadar hasta olması çok üzücü’’ dedi.


Vatana ihanetten kurtuldu ama savaş esiri


Hálá savaş gemisi USS Peleliu'da bulunan ve ABD'ye götürüleceği günü bekleyen John Walker vatana ihanetle suçlanmayacak. NBC televizyonu, Walker'ın teröristlere destek vermekle suçlanacağını bildirdi. ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri, vatana ihanet suçlamasının mahkemede savunulması için Walker'a karşı ifade verecek iki tanık gerektiğini ve bunun zor olduğunu ifade ettiler. Walker'a karşı, bir terör örgütüne destek vermek suçlaması getirilecek. Bu suçlamanın azami cezası ömürboyu hapis. Vatana ihanetle suçlanan biriyse idam cezasına çarptırılabiliyor.

Walker'a, Amerikalı olmasına karşın, bir savaş suçlusu muamelesi yapılıyor. Bu nedenle Walker'ın askeri bir kişilik olarak, şimdilik avukat tutma hakkı bulunmuyor. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, ‘‘Walker, ABD'ye karşı silahlı mücadeleye girişen birisine gösterilen muameleyi görecek. Bu nedenle savaş esiri olarak kendisine iyi muamele ediliyor’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!