Azerbaycan’da zafer sonrası ilk seçim

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan’da zafer sonrası ilk seçim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2024 07:00

Ülke genelinde 6 bin 537 sandıkta yaklaşık 6.5 milyon seçmen oy kullanacak. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları için ise Türkiye başta olmak üzere 37 ülkede 49 sandık kuruldu.

Haberin Devamı

Seçime uluslararası medyanın ilgisi yüksek olsa da başkent Bakü’de devlet dairelerine asılan afişlerin dışında seçime dair pek bir hareketlilik yok. Ancak yabancı basın seçimlere büyük ilgi gösteriyor. Türk ve Rus gazeteciler çoğunlukta olsa da seçimlere Endonezya’dan İtalya’ya, Almanya’dan Pakistan’a geniş bir katılım var.

ALİYEV DIŞINDA 6 ADAY

Seçimde Yeni Azerbaycan Partisinin adayı olan ve 2003 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten 62 yaşındaki Aliyev’in yanı sıra Milli Cephe Partisi Başkanı Razi Nurullayev, Büyük Kuruluş Partisi Lideri Fazıl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Başkanı Elşad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Başkanı Kudret Hasanguliyev ile bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev yarışacak.

İŞGAL SONRASI İLK KEZ

Haberin Devamı

Seçimin en çok öne çıkan başlığı ise 30 yılın ardından ilk kez Azerbaycan’ın tüm topraklarında sandıkların kurulacak olması. Ermeni işgalinden kurtarılan Karabağ’ın kültür şehri Şuşa, sözde Ermeni yönetimin ‘başkent’ olarak kullandığı Hankendi, Hocalı, Hocavend, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Zengilan, Gubadlı, Laçın ve Kelbecer’de 22 binden fazla seçmenin oy kullanması bekleniyor.

KARABAĞ KATILIMI ARTTIRABİLİR

2018’deki son seçimde Aliyev yüzde 86 gibi yüksek bir oyla ipi önde göğüslemiş, ikinci sıradaki Zahid Oruç ise yüzde 3’te kalmıştı. O dönem yüzde 74 olan katılım oranının, Karabağ Zaferi sebebiyle bu seçimde yükselmesi bekleniyor. Dün gerçekleştirdiği basın toplantısında seçimlerin şeffaf bir şekilde gerçekleştirileceğinin altını çizen Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Mazahir Panahov, katılımın 2018’e kıyasla yükselmesini beklediğini dile getirdi. Normalde yedi yılda bir yapılan Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Aliyev’in kararnamesiyle bir yıl önceye alınmıştı.

Bilgi Notu: Seçimde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri de dahil olmak üzere, uluslararası örgüt ve ülkelerden 800 yabancı ile 90 bin yerli müşahit görev alacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!