Avusturya'da solcuların cami direnişi

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada solcuların cami direnişi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2007 00:00

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Türklere ait bir İslam merkezinin restore edilmesine karşı çıkan mahalle sakinlerinin başlattığı protesto eylemi sırasında siyasi partiler ikiye bölündü.

İŞTE PROTESTO VE KARŞI GÖSTERİNİN FOTOĞRAFLARI...

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Türklere ait bir İslam merkezinin restore edilmesine karşı çıkan mahalle sakinlerinin başlattığı protesto eylemi sırasında siyasi partiler ikiye bölündü.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak Viyana'da faaliyet gösteren Avusturya-Türkiye İslam Birliği'nin (ATİB) 20. bölgede kendi mülkiyetindeki binayı restore ederek, “konferans salonu, çocuk yuvası, çeşitli idari üniteler” inşa etmek istemesi, mahalle sakinlerinin protestolarına hedef oldu.

Mahalle sakinlerinin oluşturduğu “Halk inisiyatifi” adlı küçük bir grubun bugün akşam saatlerinde ATİB camisi önünde başlattığı protestoya aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ve lideri Heinz-Christian Strache de katılınca Sosyalist Sol Parti ile iktidardaki Sosyal Demokrat Partinin (SPÖ) gençlik kolu da aynı saatlerde karşı bir gösteri düzenledi.

FPÖ'nün sahiplendiği Cami karşıtı gösteriye koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Demokrat eğilimli Halk Partisinin (ÖVP) de destek vermesine koalisyonun büyük ortağı SPÖ ile muhalefetteki Yeşiller Partisi yazılı açıklamalarla tepki gösterdiler.

ATİB Camisi önünde toplanan karşıt görüşteki taraflar arasındaki söz düellosunu ve karşılıklı slogan atışmalarını cami önünde iftar saatini bekleyen bir grup Türk vatandaşı izledi.

FPÖ lideri Heinz-Christian Strache'nin miting alanına gelmesiyle iki grup arasında sözlü sataşma ve tartışmalar başladı. Polis, gruplar arasında barikatlar kurarak olası bir çatışmaya engel oldu.

Strache'nin çevresinde toplanan ve İslam merkezinin restore edilmesine karşı çıkan yaklaşık 700 kişi daha sonra bölge belediye binasına gitmek üzere yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sloganlar atıldı.

Bölgede bulunan ve İslam merkezinin restore edilmesine destek olan Sosyalist Sol Parti (SLP) ile SPÖ gençlik teşkilatı grubu ise “Herkese, amasız ve ancaksız eşit hak”, “FPÖ ve ÖVP, İslam'a karşı halkı tahrik ediyor” ve “Naziler Dışarı” yazılı pankartlar taşıyıp slogan attılar.

OLAY ÇIKMADI

Polis, cami karşıtları ile destek olan grupları birbirlerine yaklaştırmamak için büyük çaba harcadı. İslam merkezinin restore edilmesine karşı olan grup, 20. bölge belediye binası önünde toplanarak, Belediye Başkanı Karl Lacina'ya, üzerinde "www.moschee-ade.at" (camiye veda) yazılı bir cami maketi verdiler.

20. Bölge Belediye Başkanı Lacina, ATİB yöneticileri ile halk inisiyatifi üyelerini bir araya getirip, “tarafları tatmin edecek bir çözüm için çaba harcayacağını” söyledi.

Belediye binası önünde toplanan 700 kadar gösterici, FPÖ lideri Strache'nin miting alanını terk etmesinin ardından dağıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!