Avustralya'da deve katliamına onay çıktı

Güncelleme Tarihi:

Avustralyada deve katliamına onay çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2009 09:51

Avustralya Federal Hükümeti, ülke genelindeki develerin sayılarının öldürülerek azaltılması için aldığı karara 16 milyon dolarlık bütçe ayırdı.

Uzun çöl yolculuklarına dayanıklılıkları nedeniyle Avustralya'ya ilk kez 1840'larda getirilen develerin bugün ülke genelindeki sayısının 1 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu develerin çoğu ise ülkede başıboş dolaşıyor.

Söz konusu kararın, develerin koyun ve büyükbaş hayvanların otlaklarına ortak olması, sebzelerle beslenmesi, su kaynağı bulmak için yerleşim yerlerinde banyoları dağıtmaları, su borularını parçalaması gibi şikayetler üzerine alındığı belirtiliyor.

Federal Hükümet, develerin sayısının azaltılması programında kullanılmak amacıyla 19 milyon Avustralya doları (yaklaşık 16 milyon dolar) tutarında bütçe ayırdı. Ayrıca develerin öldürülmesi için kullanılacak helikopter ve keskin nişancı sağlanmasını da kararlaştırdı.

Programa katılanlardan Glenn Edwards, istenilen amaca ulaşmak için develerin üçte ikisinin öldürülmesi gerektiğini savunuyor.

Deve yakalama ve ihracatıyla uğraşan Paddy McHugh ise develerin bu şekilde öldürülmesinin çözüm olmayacağını belirterek, 15 yıl sonra deve popülasyonunun yine artabileceğini dile getirdi.

Uluslararası pazarda develere olan talebin patlama düzeyinde olduğunu dile getiren McHugh, bu hayvanların sadece dış satım veya çeşitli ürünlerde kullanmak üzere öldürülmesi gerektiğini savundu.

Canberra Üniversitesi İstilacı Hayvanlar Ortak Araştırma Merkezi Başkanı Tony Peacock ise develerin sadece dış satım ve çeşitli ürünlerde kullanmak üzere öldürülmesi önerisinin akıllıca olmadığını ileri sürerek, “canlı veya öldürülen hayvanın taşınmasının pahalıya mal olacağını” dile getirdi.

Develerin helikopterler yardımıyla keskin nişancılar tarafından vurulmasının “vahşet” gibi görülmesine rağmen daha insani olduğunu iddia eden Peacock, “Ben bir deve olsaydım, bunun (kurşunla vurulmanın) kafamdan yapılmasını isterdim” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!