Avrupa'de ırkçı saldırılar arttı

Güncelleme Tarihi:

Avrupade ırkçı saldırılar arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 13:46

Avrupa Birliği'nde ırkçılık ve ayrımcılığın hala yaygın olduğu ve AB üyesi ülkelerin bunlara karşı yeterince sert mücadele vermediği bildirildi.

AB Temel Haklar Ajansı, bugün yayımladığı yıllık raporunda, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere AB üyesi 9 ülkenin ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla aktif olarak mücadele ettiğini, ama diğer üyelerin çoğunun AB'nin sert "ırk eşitliği direktifinin" birçok bölümünü yerine getirmediğini belirtti.

Raporda, "ırkçılık, ayrımcılık, kökleşmiş dezavantajlar, ırkçı şiddet ve saldırıların Avrupa'daki birçok kişi için hayatın bir gerçeği olmaya devam ettiği" kaydedildi. Merkezi Viyana'da olan ajansın raporunda, İngiltere'nin 2006-2007 yıllarında toplam 95 ırkçı saldırı davasında ceza verdiği, bu sayının diğer 26 üye ülkedeki cezaların toplamından daha fazla olduğu belirtildi.

Irkçılıkla mücadele edenler

Raporda İngiltere'nin yanı sıra Bulgaristan, Fransa, İrlanda, İtalya, Macaristan, Romanya, Finlandiya ve İsveç'in ırkçılıkla mücadelede mevcut yasal araçları iyi kullandığı kaydedildi.

İrkçılığa karşı ceza vermeyenler

Buna karşın Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Estonya, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Litvanya, Lüksemburg, Polonya, Portekiz ve Slovenya'nın belirtilen dönemde ırkçılığa karşı herhangi bir ceza vermediği belirtildi.

Rapora göre, ırkçı şiddet ve saldırıları yakından takip eden 11 AB ülkesinin çoğunda 2006-2007 döneminde ırkçı saldırılar artarken, anti-semitizm İngiltere, Fransa ve İsveç'te arttı. Ayrıca Fransa ve Almanya'da aşırı sağcı grupların işlediği suçlar da arttı.

Raporda 27 üyeden 16'sının ırkçılıktan kaynaklanan suçları uygun biçimde takip edip kaydetmediği için genel durumun anlaşılamadığı belirtildi. Avrupa Parlamentosu'na bugün sunulacak raporda, Romanların Avrupa'da konut, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim konularında en fazla ayrımcılığa uğrayan grup olduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!