Avrupa'dan tansiyonu yükseltecek açıklama! Batı Rusya'yı, Rusya ABD'yi suçluyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupadan tansiyonu yükseltecek açıklama Batı Rusyayı, Rusya ABDyi suçluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2022 11:43

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattındaki sızıntılar konusunda Batı ve Rusya arasında karşılıklı suçlamalar sürerken Avrupalı yetkililerden ortalığı karıştıracak bir iddia geldi. Öte yandan uzmanlar boru hattındaki sızıntıların yeni bir enerji krizinin kapsını aralayabileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Rusya'dan Almanya'ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattında tespit edilen toplam 4 sızıntı Batı ile Rusya arasındaki iplerin yeniden gerilmesine neden oldu.

Sismoloji uzmanları, sızıntıların olduğu bölgelerde yaptıkları incelemelerde su altında patlamalar meydana geldiğini keşfetti. Genişletilmiş araştırmalarda ise her iki boru hattında da ikişer adet delik olduğu ortaya çıktı.

BATI RUSYA'YI, RUSYA ABD'Yİ SUÇLUYOR

ABD Başkanı Joe Biden, Şubat ayında yaptığı açıklamada Rus birliklerinin Ukrayna'ya girmesi durumunda Kuzey Akım'ı bitireceğini söylemişti. Komplo teorisyenleri saldırıların arkasında ABD olabileceğini düşünüyor.

İki ayrı boru hattında aynı dönemde benzer sızıntıların olması 'sabotaj' tartışmalarını başlattı. Avrupa ve ABD sabotajlar konusunda Rusya'yı işaret ederken, Moskova yönetimi boru hattına yapılan saldırıların arkasında ABD olabileceğini öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova dün yaptığı açıklamada sızıntıların tamamen ABD istihbarat teşkilatları tarafından kontrol edilen bir bölge olan Danimarka ve İsveç'in münhasır ekonomik bölgesinde meydana geldiğini söyledi. Zaharova'nın bu sözleri Rusya'nın direkt olarak ABD'yi hedef alan ilk açıklaması olarak kayıtlara geçti.

Avrupadan tansiyonu yükseltecek açıklama Batı Rusyayı, Rusya ABDyi suçluyor

ORTALIĞI KARIŞTIRACAK İDDİA: RUS GEMİLERİ BÖLGEDE GÖRÜLDÜ

Haberin Devamı

Sabotaj iddialarına ilişkin karşılıklı suçlamalar devam ederken bugün ortalığı karıştıracak bir iddia daha gündeme geldi.

Avrupalı ​​güvenlik yetkilileri, Rus Donanmasına ait gemi ve denizaltılarının Kuzey Akım boru hattına yakın bir yerde tespit edildiğini öne sürdü.

CNN'de yer alan habere göre yetkililer bu gemilerden herhangi birinin söz konusu sabotajlara karışıp karışmadığının henüz belli olmadığını, ancak konumlarının şüphe uyandırması nedeniyle araştırma yaptıklarını belirtti.

Kuzey Akım 1 boru hattı, Rusya’nın St Petersburg kenti yakınlarından başlayıp, Baltık Denizi’nin altından 1200 kilometre boyunca Almanya’nın kuzeydoğusuna uzanıyor.

RUSYA: KANITLARIMIZ VAR

Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergei Naryshkin konuya ilişkin açıklamasında, botu hatlarındaki sızıntıların sabotaj olduğunu ve buna Batı’nın da dahil olduğuna dair Rusya’nın kanıtları olduğunu söyledi. “Bu terör saldırısının organize edilmesi ve gerçekleştirilmesinde Batı’nın izlerini işaret eden bulgular var” ifadelerini kullanan Naryshkin, Rusya’nın ne tür bulgular elde ettiğini ise açıklamadı.


YENİ KRİZ KAPIDA OLABİLİR

Haberin Devamı

Avrupa ve NATO müttefikleri arasında Rusya'nın sabotajlardan sorumlu olduğu konusunda çok az şüphe var, ancak Ukrayna dışında hiçbiri somut kanıt olmadan bunu yüksek sesle söylemeye cesaret edemiyor.

Gerçeklerin yokluğunda komplo teorileri çoğalıyor. Kimileri bu saldırıların Rusya'nın Batı'yı korkutmak için yeni bir girişimi olduğunu öne sürerken kimileri de bunun yeni bir ekonomik savaşın kapılarını açacağını düşünüyor.

Uzman ve analistler, kritik boru hatlarının kesintiye uğraması durumunda yenilenen bir enerji krizi, durgunluk veya finansal çöküşün ortaya çıkabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. 

Avrupadan tansiyonu yükseltecek açıklama Batı Rusyayı, Rusya ABDyi suçluyor

Boru hattındaki sızıntı böyle görüntülendi

Haberin Devamı

ÇEVRE FELAKETİNE YOL AÇABİLİR

BALTIK Denizi’nin altından 1200 kilometre boyunca uzanan her iki hat kapalı olsa da, çevre örgütlerine göre borular içinde yaklaşık 350 bin ton doğalgaz vardı. Danimarka makamları, 19 Eylül’de başlayan sızıntıların, tüm gazın tükenmesi beklenen pazar gününe kadar devam edeceğini açıkladı. Greenpeace, sızıntıların 30 milyon ton karbondioksit salınımına neden olacağını, bunun Danimarka’nın bir yıllık emisyon üretiminin üçte ikisinden fazlasına denk geldiğini duyurdu.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!