Avrupa'da enerji alarmı... Slovakya Başbakanı Heger'den itiraf gibi açıklama: Ekonomiyi çökme riski ile karşı karşıya getirdi

Güncelleme Tarihi:

Avrupada enerji alarmı... Slovakya Başbakanı Hegerden itiraf gibi açıklama: Ekonomiyi çökme riski ile karşı karşıya getirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2022 09:51

Doğalgaz alımlarında büyük ölçüde Rusya’ya bağlı olan Avrupa sert bir kışa hazırlanıyor. Enerji krizine karşı hazırlıklar son sürat devam ederken Slovakya Başbakanı Heger'den itiraf gibi bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş ile başlayan enerji krizi Avrupa'yı derinden etkilemeye devam ediyor.

Kremlin, Rusya'nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya gaz arzının, Moskova'ya karşı yaptırımları kaldırmadıkça tam olarak devam etmeyeceğini duyurmasının yankıları sürüyor.

Enerji krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Slovakya'dan itiraf gibi bir açıklama geldi.

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, hızla yükselen elektrik maliyetlerinin Slovakya ekonomisini çökme riski ile karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Financial Times'a konuşan Heger, 'Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında artan fiyatlar, Brüksel'den aldıkları milyarlarca euro almasaydık Slovakya ekonomisini öldürürdü' dedi.

'AB DESTEK VERMEZSE KAMULAŞTIRIRIZ'

Söz konusu durumun devam etmesi durumunda nasıl adımlar atılacağı konusuna da değinen Heger, AB'nin destek vermemesi halinde Slovakya'nın enerji tedarikçilerini kamulaştırmaya zorlanacakları uyarısında da bulundu.

Haberin Devamı

Rus devlet enerji şirketi Gazprom Nisan ayında tedarik ettiği doğal gaz için ruble ile ödeme yapmayı reddeden GasTerra'ya doğal gaz akışının askıya alınacağını bildirmişti.

GasTerra ise ruble ödemeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, Gazprom’un Rus doğal gazı için öngördüğü ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmeyeceğini belirtmişti.

Gazprom daha önce ruble ile ödeme yapmayı reddeden Finlandiya'ya da doğal gaz arzını kesmişti.

LİSTEDE HANGİ ÜLKELER VAR?

Putin’in imzaladığı kararname ile 'dost olmayan ülkeler' listesi geçtiğimiz haftalarda resmiyet kazanmıştı.

Rusya hükümetinin yayınladığı listede ABD, tüm AB ülkeleri yer aldı. Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan da söz konusu listede yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!