Avrupa, Türkiye’nin boykotunu konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa, Türkiye’nin boykotunu konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin Londra'da düzenlenen Avrupa Konferansı'nı boykot etmesi yabancı basında en çok tartışılan konulardan biri oldu. AB adayları ve özel olarak Türkiye için düzenlenen toplantıya Türkiye'nin katılmayışına dikkat çeken yabancı basın, ‘boykot zirveye gölge düşürdü’ yorumu yaptı. Alman Tagesspiegel Gazetesi ise Türkiye'nin tutumuna destek verdi.

Türkiye'nin önceki gün Londra'da yapılan Avrupa Konferansı'na katılmaması Avrupa basınında geniş yankı buldu. Alman Tagesspiegel gazetesi başmakalesinde Başbakan Mesut Yılmaz'ın Londra'daki toplantıya katılmamasını doğru bir davranış olarak nitelendirirken, İngiliz basını ‘Konferans Türkiye’nin gölgesinde kaldı' yorumunu yaptı.

Der Tagesspiegel:

Başbakan Mesut Yılmaz gereksiz yere Alman dış politikasına Hitler benzetmesi yaparken, Londra’daki toplantıya katılmamakla yerinde bir tavır sergiledi' dedi. Gazetenin yorumu şöyle; ‘ Türkiye’nin Londra'ya davet edilmesi zaten bir teselli niteliği taşıyordu. Ama Türkiye artık nezaket gösterilerine, pişmanlıklara kulak asmıyor. Avrupa'nın bundan böyle, Türkiye'yi istismar etmediğini, politik açıdan da ciddiye aldığını sözlerle değil, davranışlarla göstermesi gerekiyor. Gümrük Birliği sayesinde, Türkiye'de Avrupa için kocaman bir pazar açıldı, ama Türk ekonomisinin bundan doğan kaybını önleyecek ödemeler, Yunan vetosu yüzünden yapılamıyor. Avrupa bu duruma göz yummamalı. Batı Türkiye'ye müslüman kimliği yüzünden dışlanmadığını kanıtlamak zorundadır.'

The Independent:

AB'nin Türkiye'ye kapılarını kapatma nedenlerini ayrıntılarıyla inceleyen gazete, ‘Bizans’ın surlarına tırmanan Ulubatlı Hasan'ın uzun gölgesi Avrupa'nın üzerine düştü' yorumunu yaptı. AB'nin modern, demokratik ve laik ilkeleri benimsemiş ve yüzünü Batı'ya dönmüş Türkiye'yi, insan hakları standartlarının düşük olması nedeniyle tam üyelik müzakerelerinden dışladığını belirten gazete, ‘Türkiye’ye şans tanınmalı' dedi.

The Guardian:

‘Eski kan davaları, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in yeni Avrupa'sına gölge düşürdü' diyen gazete, Kosova kriziyle birlikte, Türk-Yunan ve Kıbrıs sorununun Avrupa Konferansı'na gölge düşürdüğüne işaret etti.

The Times:

‘Türkiye ikilemi, AB’deki tartışmaları alevlendiriyor' yorumunu yapan The Times, ‘Londra zirvesi, Kıbrıs ve Türk sorunun bulutları altında kaldı’ dedi.

İtalyan Corriera della Sera ve İspanyol El Pais Gazeteleri ise özel olarak Türkiye'nin katılımı için düzenlenen Avrupa Konferansı'nın Türkiye'nin katılmaması nedeniyle içinin boşaldığına dikkat çektiler. Corriera della Sera, Avrupa Konferanı için ‘Boş Edebiyat Zirvesi’ tanımını kullandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!