Avrupa Komisyonu'ndan Akdeniz açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Komisyonundan Akdeniz açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 13:09

Avrupa Komisyonu Genişlemeden sorumlu komiseri yardımcısı Stefano Sannino, Tunus ve Mısır'da yaşanan olayların AB'ye Türkiye'nin önemini tekrar gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa'nın Dostları adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği "Avrupa'nın enerji arzını teminat altına almak: Kilit oyuncular olarak Türkiye ve Hazar bölgesindeki ülkeler" konulu panelde konuşan Sannino, Türkiye'nin Batı kampını terkederek tercihini Doğu'dan yana kullandığı iddialarıyla ilgili olarak, "Türkiye'nin Doğu ya da Batı tercihi yapma ihtiyacı içinde olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye ve AB birbirine karşılıklı bağımlılık içindedir" dedi.

Türk yetkililerin yaptığı "Türkiye'nin AB'ye duyduğu ihtiyaçtan çok AB Türkiye'ye ihtiyaç duyuyor" şeklindeki açıklamalara "tam olarak katılmadığını" belirten Sannino, "Doğrusu her iki taraf ta birbirine ihtiyaç duyuyor. Karşılıklı bağımlılık iyi bir şey" şeklinde konuştu.

AB Genişleme Genel Müdür Yardımcısı Sannino, Mısır ve Tunus'taki olayların Türkiye'yi öne çıkardığını belirterek "Akdeniz'in güneyinde yaşananlar Türkiye ile istikrarlı ilişki geliştirmemizin önemini ortaya koyuyor" dedi.

Haberin Devamı

AB katılım müzakerelerinin devamının her iki tarafın da çıkarına olduğunu vurgulayan Sannino, bu süreçte tarafların pragmatik yaklaşarak ortak çıkarları dikkate almak yerine, bazen "ideolojik" davranmasının süreci tıkadığı tespitinde bulundu.

AB Komisyonu'nun enerji arz güvenliği, enerji pazarları ve ağları direktörü Heinz Hilbrecht ise Nabucco projesinin de yeraldığı Güney Koridoru'nda Türkiye'nin "kilit ülke" olduğunu belirterek, Azerbaycan'ın yanısıra Türkmenistan ve Irak'tan gelebilecek doğalgazın bu yıl içinde kesinlik kazanacak en rekabetçi boru hatlarıyla AB'ye taşınacağını anlattı.

AB enerji arz çeşitliliği ve güvenliği Güney Koridoru'ndaki tek stratejik
çözümün Nabucco projesi olduğunu kaydeden Hilbert, Azerbaycan'ın öngörülenin de
üzerinde doğalgaz sağlamaya arzulu göründüğünü belirtirken, Irak ve Türkmenistan'dan, "önce gelenin projeye katılım açısından daha avantajlı olacağını" söyledi.

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Transit Petrol Boru Hatları Dairesi Başkanı Reha Aykul Muratoğlu ise Türkiye'nin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarında üretici ve tüketici ülkeler arasında daha büyük enerji köprüsü olmayı hedeflediğini dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!