Atina’ya uyarı: Darbeciler ilişkilere darbe vurmasın

Güncelleme Tarihi:

Atina’ya uyarı: Darbeciler ilişkilere darbe vurmasın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2017 22:24

Atina’yı ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la basın toplantısında “Darbecilerin iade edilmesini arzu ederiz, isteriz. Darbeciler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere darbe vurmasın” uyarısında bulundu. Çipras “Yargı kararlarına saygılıyız” derken, AB için destek sözü verdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım dün Atina’ya günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Yıldırım, ‘AB ile yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz’ dedi. Çipras, mülteci anlaşması ve Türk vatandaşlarına AB vizesinin kalkması, vaat edilen mali desteklerin sağlanması için Türkiye’nin çok sıkı bir müttefiki olacağını söyledi. İki başbakan, Ege’de tansiyonun düşmesi, 28 Haziran’da İsviçre’de başlayacak 2’nci Kıbrıs konferansının başarıya ulaşması için önümüzdeki dönemde doğrudan iletişim halinde olma konusunda anlaştı. Başbakan Yıldırım düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:

KAZAN-KAZAN

“Görüş ayrılıklarımızın olduğu değil, anlaştığımız konuları öne alarak ilişkileri ileriyle taşımalıyız. Ancak sorunları da görmezlikten gelemeyiz. Bu da kazan-kazan prensibiyle olmalı. Ege’de üst uçuşlar, ihlaller tek taraflı olmuyor, karşılıklı oluyor. Amacımız bunları asgari düzeye indirmek. Olayı tırmandırmamak gerek. Bunun yolu da, doğrudan iletişim içinde olacağız. Zaman zaman biz buluşacağız. Bakanlarımız, danışmanlarımız ve askeri yetkililerimiz bir araya gelerek bu konuda bir ortak akıl bulmak için gayret gösterecekler.

Haberin Devamı

KIBRIS’TA ÇÖZÜM: Kıbrıs’ın çözülmesi gereken bir mesele olduğunu biliyoruz. Çipras da aynı düşünceler içinde. Çözüm, Kıbrıs’ta Türk ve Rum toplumlarının meselesidir. Garantör güç konumundaki Türkiye ve Yunanistan’ın başbakanları olarak Kıbrıs sorununun çözümü için gereken her türlü katkıyı yapmaya karar verdik. Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları insanlığın ortak mirasıdır. Çalışmaların, Kıbrıs’ın kuzeyi, güneyi, bütün haklar korunarak yapılması gerektiğini ortaya koyduk. 

AB İLE YENİ BAŞLANGIÇ İSTİYORUZ: 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında bazı Avrupalı dostlarımız maalesef beklediğimiz tepki ve desteği göstermediler. Darbe sonrası yaşananlar ve anayasa değişikliğine yönelik süreç içinde de AB olumsuz tavır içerisine girdi. Bunların, ilişkilerimizin gelişmesine hiçbir katkısı yok. Bunlar geride kaldı. Türkiye, AB ile yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyor. 

Haberin Devamı

MÜLTECİ SORUNU: Türkiye-AB anlaşması sağlandığında bir heyecan yaratmıştı. Maalesef kısa sürede akamete girdi ve uygulanmadı. Biz ana karadan adalara geçişi önemli ölçüde kontrol altına aldık. Beklentimiz, temennimiz AB’nin anlaşmanın geri kalan kısımlarını yürürlüğe koymasıdır.

FETÖ’CÜ ASKERLER: Darbecilerin iade edilmesini arzu ederiz, isteriz. Darbeciler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere darbe vurmasın. Türkiye zor günler geçirdi.

TERÖRLE MÜCADELE: Avrupa’nın bir şehrinde ya da dünyanın bir yerinde terör olayı olmayan gün geçmiyor. Bu nedenle terör olayına bakarken, farklı standartları bırakıp, terörün insanlığın ortak tehdidi olduğu gerçeği ile hareket etmeliyiz. Özellikle Suriye ve Irak’ta yaşananlar, Türkiye’nin terör konusunda karşı karşıya kaldığı riskleri dikkate alırsak, Avrupa’nın güvenliğinin Türkiye ve Yunanistan’dan geçtiğini söylememiz yanlış olmaz. 

İT DALAŞLARI

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Çipras ise basın toplantısında şöyle konuştu:

Ege’de hava sahamıza ve karasularımıza ihlaller, it dalaşları böyle devam edemez. Askerleri de doğrudan temas içinde olmaları için teşvik etmeliyiz. Türkiye’nin AB üyeliğini baştan destekledik ve destekliyoruz. Çünkü bu şekilde bizi ilgilendiren meselelerin yanı sıra Kürtler konusunda mevcut Türk hükümetinin başlattığı çözüm sürecinin yeniden işlerlik kazanmasına katkı sunacağı görüşündeyiz. Mülteci konusunda, AB’de vizenin kaldırılması ve mali desteğin verilmesi için Türkiye’nin çok sıkı müttefiki olacağız. Mülteci konusunda Türkiye çok iyi not aldı. Geçişler büyük ölçüde azaldı. Türkiye’deki darbede baştan darbecilere karşı çıktık. Yunanistan’da hoş karşılanmadıklarını da söyledik. Ancak, yargı ile idarenin yetkileri ayrıdır. Yargının kararlarına saygılıyız. Kıbrıs’ta ileriye doğru adım atılmalıdır. İsviçre’deki konferans için yolun sonu deniliyor. Yol biterse eğer o zaman bizim de yeni yollar açmamız gerekir.”

Haberin Devamı

ARAÇTAN İNERKEN KARŞILADI

Yunanistan Başbakanı Çipras, Atina’daki İrodu Attiku caddesi üzerinde bulunan Megaro Maksimu’nun (Başbakanlık) kapısına çıktı ve basamakları inerek Başbakan Yıldırım’ı makam aracından inerken karşıladı. İki başbakan son derece sıcak ve samimi bir ortamda Çipras’ın ofisine girdiler. Görüşmeden sonra da sohbet sürdü.

Yıldırım da Çipras da görüşmeden önceki açıklamalarında mühendis olarak sorunlara pragmatik yaklaşıp pratik çözümler bulmaları gerektiğini söylediler. Yıldırım “Komşu komşunun külüne muhtaçtır. İki komşu olarak sorunlarımızı diyalog, adalet ve iyi niyetle çözmeliyiz. Fırsatlar, sorunlardan daha fazla. Önyargılar, yanlış algılar, konuların üzerine cesaretle gitmemizi engellememelidir” dedi. Çipras ise “İki ülke de zorluklar geçirdi ama iyi komşu olarak biri diğerinin zorluklarından  yararlanmaya çalışmadı. İyi komşuluk da zaten bunu gerektirir ve bizler bunu yaptık” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!