Atina'daki orman yangını etkisini yitiriyor

Güncelleme Tarihi:

Atinadaki orman yangını etkisini yitiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 17:55

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Marathonas bölgesinde geçen cuma gecesi çalı yangını olarak başlayan ve çok sayıda yerleşim birimine yayılan yangının etkisini yitirmeye başladığı açıklandı.

Yunanistan İtfaiye Teşkilatı Basın Sözcüsü Yannis Kapakis, yangın bölgesindeki durumun önceki günlere göre daha iyi olduğunu, ancak sert rüzgarların yol açtığı yeniden alevlenme tehlikesinin sürdüğünü söyledi.

Ülkenin çeşitli bölgelerindeki yangınlarla mücadelenin sürdüğünü kaydeden Kapakis, Fransa'dan 3, Türkiye'den bir yangın söndürme uçağının geldiğini, İspanya'dan da yarın 2 uçak geleceğini, ayrıca Kıbrıs Rum kesiminin 6 araç ve 100 kişiden oluşan bir itfaiye ekibi gönderdiğini açıkladı.

Yunan basını da itfaiye teşkilatından aldıkları bilgilere dayandırdıkları haberlerinde, Pendeli, Pikermi, Kalitehnupoli, Dioni, Nea Makri, Dionisos, Varnava, Sesi, Agios Stefanos, Suli, Palini, Anthusa, Aniksi, Stamata ve Rodopoli yerleşim birimlerinde etkili olan yangının her ne kadar gerek bölgede hüküm süren şiddetli rüzgarlar gerekse arazinin sarplığı nedeniyle tamamen kontrol altına alınamasa da önceki günlerdeki etkisini yitirmeye başladığını duyurdu.

Yangının 4. gününde söndürme çalışmalarındaki en zor noktaların Pendeli, Pikermi ve Nea Makri yerleşim birimleri olduğu belirtilen haberlerde, söz konusu bölgelerde 200 kadar evin alevlere teslim olduğu kaydedildi.

Öte yandan Nea Makri bölgesinde söndürme çalışmalarına katılan CL-415 tipi bir yangın söndürme uçağının su depolama girişimi sırasında meydana gelen teknik arıza nedeniyle görev dışı kaldığı, Dioni'de ise bir su tankerinin yangın alanında ateş alması sonucu kullanılamaz hale geldiği açıklandı.

Gerek uçak gerekse tankerde bulunan mürettebatın sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Yunanlı ekiplere bugünkü çalışmalarında, İtalya, Fransa ve Güney Kıbrıs'dan gelen itfaiye uçakları ile helikopterlerin destek verdiği açıklandı.

İspanya'nın da 2 yangın söndürme uçağı göndereceğini belirten Yunan basını, Anadolu Ajansı'nı kaynak gösterdikleri haberlerinde, Türkiye'den de bir yangın söndürme uçağının geldiğini duyurdu.

Türk yangın söndürme uçağının yarın sabahtan itibaren söndürme çalışmalarına katılacağı kaydedildi. Bu arada Atina'nın 60 kilometre kuzeybatısındaki Viotia bölgesinde çıkan orman yangınının, Korint körfezi kıyısındaki Porto Germeno adlı küçük kıyı kasabasını tehdit ettiği, Eğriboz (Evia), Skiroz ve Zakinthos adalarındaki yangınların söndürülmesi ve soğutulması çalışmalarının ise sürdüğü bildirilirken, Sivil Savunma Teşkilatı, Midilli, Sisam, İkarya adalarının da yangın tehlikesi yüksek alanlar olduğunu duyurdu.

Haberlerde, alevlerin tehdit ettiği Porto Germeno kasabasında panik yaşanması üzerine, sakinlerinin Pire'den gönderilen gemilerle tahliye edildiği belirtildi.

Bu arada basın yayın organları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'e geçmiş olsun mesajı gönderdiğini kaydettiler.

Atina çevresindeki yeşil alanların büyük bölümünü yok eden yangının, yaklaşık 160 bin dönüm alanda etkili olduğu kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!