Atina'da Pinochet uygulaması

Güncelleme Tarihi:

Atinada Pinochet uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kaçak Arnavut göçmenlerin peşine düşen Yunanlıların 1500 kadar göçmeni bir stadyuma kapatması ortalığı karıştırdı. Atina yakınlarındaki Daphne Stadyumuna kapatılan Arnavut ailelerin saatlerce aç, susuz bekletilmesi gazetelere göre Şili diktatörü Pinochet'nin yöntemlerini çağrıştırıyor.

ATİNA, Simitis Hükümeti'nin kaçak Arnavut göçmenlere karşı uyguladığı insanlık dışı yöntemler nedeniyle karıştı. Ülkeye yasa dışı yollardan giren Arnavut göçmenlerin peşine düşen Yunan polisinin, 1500 göçmeni, Atina yakınlarındaki bir stadyuma kapatması gazeteleri ve insan hakları örgütlerini ayağa kaldırdı.

Dış İlişkiler ve Savunma Konseyi'nin geçtiğimiz hafta, göçmenlere tanınan oturma ve çalışma haklarının yeniden gözden geçirilmesi yolunda karar alması üzerine Yunan polisi harekete geçti. Kacak göçmenlere karşı büyük bir av başlatan polis kısa sürede Atina'nın çeşitli semtlerinden topladığı 1500 kişiyi Daphne Stadyumuna kapattı. Kağıtlarında herhangi bir pürüz olmayan 500 kişi stadyumdan serbest bırakılırken, diğerleri saatlerce aç, susuz bekletildi.

Yunanistan'daki Arnavut dernekleri Yunan polisini ‘göçmenlere karşı insanlık dışı uygulamalara’ girişmekle suçladı ve Simitis yönetimini Şili diktatörü Pinochet'nin iktidarına benzetti. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Katimerini, ‘Arnavutların stadyuma kapatılmaları bize 1967 yılında cuntanın solcu militanlara karşı davranışını hatırlatıyor’ diye yazdı.

REPPAS REDDETTİ

Hükümet sözcüsü Reppas ise, tüm suçlamaları reddederek, Yunan polisinin giriştiği operasyonun yasal olduğunu öne sürdü.

Doğu blokunun çökmesinden bu yana Yunanistan, Arnavutluk başta olmak üzere bütün Balkanlar ve Sovyetler Birliği'nden yasa dışı göçmen akınına uğradı. Göçmen akını, Arnavutluktaki büyük olaylardan sonra ise arttı ve yapılan tahminlere göre 600-700 bine ulaştı. Ancak son yıllarda Yunanistan'da suç oranının artması özellikle Arnavut göçmenlere bağlandı ve Arnavutlara karşı neredeyse ‘ırkçılık’ boyutuna ulaşan tepkiler oluşmaya başladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!