Atina'da dostluk sergisi

Güncelleme Tarihi:

Atinada dostluk sergisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Atina'da, Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Hürriyet Karikatür Sergisi ve 1.Türk-Yunan Medya Kongresi Türk-Yunan yakınlaşmasının iki mimarı, Yorgo Papandreu ve İsmail Cem tarafından açıldı.

AYDIN Doğan Vakfı Uluslararası Hürriyet Karikatür Sergisi, Atina'da görkemli bir törenle açıldı. Serginin açılışını, Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit yaptı. Törende, Birgit, Papandreu'ya, karikatürist Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun, ‘bir barış güvercininin bir ağcı kökünden söküşünü’ simgeleyen karikatürünü hediye etti. Daha sonra, iki bakan sergiyi gezdiler ve 1.Türk-Yunan Medya Kongresi'nin açılışını da yaptılar.

SÖYLESELER İNANMAZDIM

Yunanistan eski Başbakanı Konstantin Miçotakis ile Atina Belediye Başkanı Dimitris Avromopulos'un da katıldığı Kongre'de, ilk konuşmayı Cem yaptı. ‘6 ay önce Atina’da stadyumda Türk-Yunan bayraklarının birlikte taşınacağını söyleselerdi, inanmazdım. Atina halkının sevgisi ve ilgisiyle karşılaştım, çok duygulandım' diye sözlerine başladı. Cem, Türk-Yunan ilişkilerinde büyük bir adım atıldığını ancak bunun uzun bir yolun da başlangıcı olduğunu belirterek, ‘ayrılıklarımızdan korkmamalıyız. Eğer korksaydık, bu günlere gelemezdik. Birbirimizin hassasiyetlerini dikkate alarak yürümeliyiz’ diye konuştu.

TRİBÜNLERE OYNAMIYORUZ

Papandreu ile birlikte tribünlere oynamadıklarını, sakin, gerçekçi ve istikrarlı bir şekilde ileriye yürüdüklerini söyleyen Cem, hem Ecevit hem de Simitis hükümetinin başarıyı ileriye götürmeye kararlı olduğunu vurguladı. Simitis hükümetini, izlediği politikadan dolayı kutlayan Cem, bu politikanın sadece Yunan halkına değil, Türk halkına da katkı sağladığına dikkat çekti.

Yorgo Papandreu da, Cem'in evinde olduğunu belirterek sözlerine başladı. Papandreu, ‘Cem, iki gündür Yunan halkının dostluğuna ve geleceğe ilişkin umutlarına tanıklık ederek, evinde oldunu hissetti’ diye konuştu. Türkiye ile Yunanistan'ın ortak çıkarları bulunduğuna dikkat çeken Papandreu, iki ülkenin farklı yaklaşımları olabileceğini ancak kararlı bir şekilde çözüm için yürümesi gerektiğini söyledi.

DOSTLUK DÜŞMANLIKTAN İYİDİR

Yaklaşık 100 Türk ve Yunanlı gazeteciyi biraraya getiren Kongre'ye, Başbakan Bülent Ecevit, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, FP Genel Başkanı Recai Kutan da kutlama mesajı gönderdi.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün konuşmacı olarak katıldığı ilk panelde, medyanın Türk-Yunan ilişkilerinde geçmişte oynadığı olumlu ya da olumsuz rol tartışıldı. Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi, Kongre'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türk ve Yunan gazetecilerinin, yılları heba etmeme kararı aldığını vurguladı. Ekşi, ‘dostluk, düşmanlıktan daha iyi olduğu için buradayız. Görüşülmeyecek hiçbir konu olmadığına inandığımız için buradayız’ dedi.

Hürriyet Atina Temsilcisi Nur Batur'un yönettiği ikinci panelde ise medyanın hangi koşullarda Türk-Yunan ilişkilerine olumlu katkı yapabileceği tartışıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!