Atina, Kosova'da arabulucu

Güncelleme Tarihi:

Atina, Kosovada arabulucu
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Balkanlar'da uzun yıllar lider rolü oynayan Türkiye, bölgede ekonomik ve siyasi inisyatifi Yunanistan'a kaptırmaya devam ediyor. Arnavutların çoğunluğu oluşturduğu Sırp kontrolündeki Kosova'da olayların başlamasının ardından Yunanistan, Arnavutluk ile Sırbistan arasında arabulucuğa soyundu.

Kosova'da çatışmaların başlamasından hemen sonra Arnavutluk Başbakanı Fatos Nano, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'i telefonla arayarak ‘arabuluculuk’ yapmasını istedi. Kosova'da olaylar devam ederken Nano'yla iki kez telefon görüşmesi yapan Simitis, Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos'u cuma günü Belgrad'ta gönderiyor.

Pangalos, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i hem Fatos Nano'yla buluşması hem Sırp yönetiminin derhal Arnavut liderlerle müzakerelere başlaması için ikna etmeye çalışacak. Diplomatik gözlemciler, Arnavutluk ve Sırbistan Yönetimi'yle yakın ilişkiler içinde olan ve son iki yıldır Balkanlar'da liderlik rolü üstlenmeye başlayan Yunanistan'ın avantajlı konumda olduğu yorumunu yapıyorlar.

Yunanistan geçen yıl, Arnavutluk'taki halk ayaklanması sırasında hapiste olan Fatos Nano'yu açıkça desteklemişti. Sali Berişa'ya karşı politika izleyen Atina, sonunda Arnavutluk'ta seçimlerin yapılıp Nano'nun başbakanlık koltuğuna oturmasında da önemli rol oynamıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!