Atina’daki telekulak ABD işi mi

Güncelleme Tarihi:

Atina’daki telekulak ABD işi mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 00:00

Yunanistan’da cep telefonu dinlenmedik siyasetçi bırakmayan telekulak skandalının arkasında ABD’nin bulunduğu şüphesi var. CIA’nın, Atina Olimpiyatları öncesi güvenlik önlemi için konteynerler içinde getirdiği ileri teknoloji ürünü cihazlarla dinleme yapılmış olabileceği söyleniyor.

YUNANİSTAN, Başbakan Kostas Karamanlis başta olmak üzere bazı önemli bakanların cep telefonlarının dinlenmesi skandalının arkasında açıkça söylenmese de ABD’nin bulunduğu iddiaları ile çalkalanıyor.

Atina’da telekulak skandalının "made in USA" olduğu iddiları şu gerekçelere dayandırılıyor:

1- Böylesi ileri teknolojiye sadece ABD sahip.

2- CIA, 2004 Olimpiyat Oyunları öncesi, güvenlik önlemleri çerçevesinde Atina’ya 3 veya 4 konteyner içinde ileri teknoloji ürünü çeşitli cihazlar getirdi. Bunlar arasında telefon dinleme cihazları da vardı.

3- Dinlenen cep telefonlarında "paralel telefon" görevi yapan hazır kartlı 14 cep telefonunun Atina’da birbirinden birkaç yüz metre mesafedeki antenlerden sinyal aldığı belirlendi. Sözkonusu bölgede de ABD’nin Atina Büyükelçiliği bulunuyor.

4- Telefon görüşmeleri dinlenenler arasında Atina’da yaşayan Pakistanlı, Iraklı, Suriyeli ve Lübnanlılar ile aşırı sol örgütlerde yer alan Yunanlılar da var.

5- Bu kadar cep telefonunun dinlenebilmesi için kurulan sistemin maliyeti en az 1 milyon euro.

Ana muhalefet partisi Pasok, sözkonusu iddiaları güçlendirircesine "hükümet açık söylemiyor ama telefonların kimler tarafından dinlendiğine dair imalarda bulunuyor" dedi.

Telekulak skandalının faillerinin bulunması uzmanlara göre teknik açıdan mümkün değil. Şirketin teknik konulardan sorumlu bir yetkilisinin durumun anlaşılmasından iki gün sonra evinde intihar etmesi de şirket üzerindeki şüpheleri arttırdı. Yunan basınında yer alan telefon görüşmeleri izlenenler listesinde iki isim dikkat çekti. Atilla İskar ve Aris Kadir. Gazeteler ilk ismin "Aşırı sol örgü mensubu Selanik’de okuyan müslüman öğrenci" (yani Batı Trakyalı) ikinci ismin de "Kürt" olduğunu yazdılar.

Şifre nasıl kırıldı

Vodafone GSM şirketinin merkezinde tespit edilen şifre kırıcı program ile ilgili iki olasılıktan söz ediliyor:

1- Program şirket merkezinde birileri tarafından ana bilgisayara yüklendi.

2- Çok deneyimli bir hacker bu işi kendi bilgisayarından gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!