Ateşkes yetmez, silahı da bırak

Güncelleme Tarihi:

Ateşkes yetmez, silahı da bırak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 00:00

Bask bölgesinin İspanya’dan ayrılmasını isteyen silahlı terör örgütü ETA’nın tarihinde ilk kez tek taraflı kalıcı ateşkes ilan etti. Madrid Hükümeti, “Biz silahı tamamen bırakmasını bekliyorduk. Ama bunu yapmadı” diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İSPANYA’nın başını onyıllardır ağrıtan silahlı ETA örgütü, tarihinde ilk kez “kalıcı ateşkes” ilân etti. Bask bölgesinde yayın yapan Gara gazetesinde yeralan ateşkes ilânında, bu geri adımın, “uluslararası toplumca denetlenebilir” olduğu vurgusu yapıldı.
Açıklamada, bu yaklaşımın, “ETA’nın kalıcı bir çözüme ve silahlı mücadelenin bitmesine yönelik kararlılığını gösterdiği” yorumuna yer veriliyor. ETA örgütü geçtiğimiz yılın eylül ayında, silahlı mücadeleyi bıraktığını açıklamıştı.
Öte yandan ETA’nın bu son sürpriz hamlesi, İspanya Hükümeti’ni yumuşatmışa benzemiyor. Sosyalist Başbakan Jose Luis Zapatero, daha önce yaptığı açıklamaları tekrar ederek, elindeki silahları bırakmadığı sürece, ETA’yla hiçbir şekilde müzakere yapmayacaklarının altını çizdi.
İçişleri Bakanı Alfredı Perez Rubalcaba, “ETA’dan beklediğimiz, geri dönüşü olmayan şekilde, tamamen silah bırakmasıydı. Ama bunu yapmadı. Aynı dili ve sahneyi kullanan ETA, şiddetin son  bulmasının bir bedeli olduğunu savunmaya devam ediyor” sözleriyle, Hükümetin, bu açıklamaya mesafeli yaklaştığını net bir şekilde ortaya koydu. Rubalcaba, “Bana daha sakin olup olmadığımı soruyorsanız, “evet”. Bana bunun son olup olmadığını soruyorsanız, “hayır”. Bunun İspanya’nın beklediği açıklama olup olmadığını soruyorsanız, “kesinlikle hayır”. Başka bir şekilde sorarsak; Kötü haber mi? Hayır değil.”

858 kişi öldü

Haberin Devamı

- 1959 yılında, dönemin dikatatörü Franco’nun ülkede yerleştirdiği rejime karşı kurulan ve İspanya’daki Bask etnik azınlığının haklarını koruyan ETA, İspanya’nın kuzeyi ve Fransa’nın güneybatısını kaplayan bir coğrafyada bağımsız devlet kurmayı hedefliyor.
- Tam adı “Bask Vatanı ve Özgürlüğü” olan ETA, 1968 yılından itibaren silahlı mücadeleye başladı. ETA teröründen 858 kişi hayatını kaybetmişti.
- ETA, 2000’lere gelindiğinde üye sayısını azaltarak, Batasuna aracılığıyla siyasi zemine geçmeyi denedi. Bugün 700 kadar militanı bulunuyor,  yaklaşık bin eski üyesiyse, İspanya ve Fransa’da tutuklu durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!