Ateşkes teklifi Hamas’ın masasında

Güncelleme Tarihi:

Ateşkes teklifi Hamas’ın masasında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2024 07:00

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken arka planda Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen ateşkes görüşmeleri sürüyor.

Haberin Devamı

Amerikan Washington Post’un haberine göre, hazırlanan son anlaşma taslağı altı hafta boyunca silahların susmasını ve Hamas’ın elindeki sivil rehineleri aşamalı bir şekilde serbest bırakmasını öngörüyor. Serbest bırakılan rehine sayısının üç katı Filistinli mahkum da İsrail hapishanelerinden çıkarılacak. İsrail hükümetinin öneriyi prensip olarak kabul ettiği belirtilirken, Hamas’tan yanıt beklendiği öne sürüldü. Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrailli esirleri geri getirme çabalarının sonuç vermesi için ateşkes görüşmelerinin “gizli” yürütüldüğünü belirtti.

ÇEKİLME ŞARTI

Hamas’tan yapılan açıklamada kendilerine teklif edilen bir anlaşma olduğu teyit edilirken, anlaşmanın gerçekleşmesinin Gazze’deki İsrail saldırılarının sona ermesi ve İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesine bağlı olduğu aktarıldı. Hamas’ın kalıcı ateşkes şartına karşılık, Tel Aviv yönetimi ısrarla Hamas tamamen ortadan kaldırılana kadar İsrail ordusunun bölgeden çekilmeyeceğini söylüyor. Yine İsrail’le yapılan görüşmelerin ardından arabulucular tarafından sunulan öneri, Filistin-İsrail savaşında “en ciddi barış girişimi” olarak görülüyor.

Haberin Devamı

GAZZE’DE BİR OKULDA 30 FİLİSTİNLİNİN İNFAZI: ‘BU SUÇ BELGELENMELİ’

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya’daki bir okulda 30 kişinin elleri ve gözlerinin bağlı şekilde cesetlerinin bulunması üzerine Hamas, insan hakları örgütlerine bu suçu belgelemeleri çağrısı yaptı. Konuya ilişkin açıklama yapan Hamas, olayın Gazze’deki sivil toplum örgütlerinden Filistin Esirler Cemiyeti tarafından belgelendiğn kaydetti. İşgal ordusunun açıkça infaz etmeyle Filistinli sivillere yönelik bir katliam gerçekleştirdiğine dikkat çeken Hamas açıklamasında, “Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) soykırım ve etnik temizlik suçunun durdurulması için aldığı kararları dikkate almaksızın, Filistin halkını öldürmeye ve yok etmeye devam eden bu suç ordusunu ve onun Nazi liderlerini kovuşturmaya tabi tutmak için insan hakları kurumlarına bu korkunç suçu belgeleme çağrısı yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!