Ateşkes planına ‘bomba’ düştü: İsrail, Gazze’de 150 yeri vurdu

Güncelleme Tarihi:

Ateşkes planına ‘bomba’ düştü: İsrail, Gazze’de 150 yeri vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2018 00:22

İsrail ve Hamas arasında Gazze ateşkes anlaşmasının görüşüldüğü günlerde bölgede tansiyon karşılıklı saldırılarla yükseldi. Gazze Şeridi’nden atılan roketlere İsrail hava saldırılarıyla karşılık verdi.

Haberin Devamı

ORTADOĞU basını, İsrail ve Hamas’ın 5 yıllık bir ateşkes planı üzerinde anlaşmaya yakın olduğunu duyurmuştu. Söz konusu anlaşmanın Mısır aracılığıyla görüşüldüğü günlerde Gazze Şeridi’nde tansiyon yeniden yükseldi. İsrail ordusu, Gazze’den 180 roket ve havan topunun İsrail vatandaşlarının bulunduğu yerleşim yerlerine atıldığını duyurdu. Ordu, bu roketlerden 30’unun Demir Kubbe (Iron Dome) hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hâle getirildiğini açıklarken, roketlerin çoğunun insansız, boş alanlara düştüğü ifade edildi. İsrail’in Gazze’den gelen yoğun roket atışına karşılık olarak, Gazze Şeridi’ndeki 150 hedefe yönelik hava saldırısı gerçekleştirdiği ifade edildi. İsrail’in güneyindeki Sderot’a düşen 6 roket 11 İsrail vatandaşının yaralanmasına neden olurken, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırısında 23 yaşındaki hamile bir kadın ile 1.5 yaşındaki kız çocuğunun ve bir Hamaslı hayatını kaybettiği bildirildi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in saldırılarını durdurmak için uluslararası topluma “müdahale” çağrısı yaptı. Öte yandan, Hamas’a bağlı El-Aksa televizyonu, dün saldırıların ardından, Mısır arabuluculuğuyla İsrail ile ateşkesin sağlandığını ve dün akşam yürürlüğe girdiğini duyurdu. Ancak bu haber İsrailli yetkililer tarafından kısa sürede yalanlandı.

Haberin Devamı

UZLAŞMA GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYORDU

İsrail ve Hamas, geçen hafta Mısır’ın arabuluculuğuyla Gazze Şeridi konusunda 5 yıllık bir ateşkes üzerinde görüşmeye başlamıştı.

Anlaşmanın ilk aşaması gereği, Filistinlilerin Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim yerlerine yanan uçurtma ve helyumla şişirilmiş balonlar göndermeye son vermesi karşılığında Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı ile Mısır ile Refah Sınır Kapısı’nın sürekli açık tutulması öngörülüyordu.

İkinci aşamada ise Gazze’deki hayat şartlarının iyileştirilmesi, ablukanın tamamen kaldırılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!