Ata büyük günde zirvede

Güncelleme Tarihi:

Ata büyük günde zirvede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk halkı Büyük Taarruz'un 75'inci yıldönümü olan bugün, vefa borcunu ödeyerek Ulu Atatürk'ü Time Dergisi'nin 20'nci Yüzyıl'ın 100 kişisi anketinde ilk sıraya taşıdı.

Hürriyet'in ısrarlı yayını ve binlerce Türk İnternetçinin günlerdir süren çabası dün etkisini gösterdi. Bir anda listeye giren Atatürk, inanılmaz oy yağmuru sonunda önceki gün 3'üncü sıraya, dün ise birinci sıraya çıktı. Atatürk, dün önce İngilizler'e 2. Dünya Savaşı'nı kazandıran efsanevi Başbakan Churchill'i solladı.

REAGAN İKİNCİ

Ulu Önder, birkaç saat sonra da ABD'nin yakın tarihteki en ünlü başkanı Ronald Reagan'ın oylarını geride bıraktı. Atatürk'e verilen oylar dün akşam saatlerinde 30 bini aştı. Gece yarısına kadar Atatürk'e gelen oylar, Reagan ile arasındaki farkı gittikçe açtı. Anket ile ilgili görevliler, şu ana kadar geçerli sayılan oyların sadece internet aracılığı ile kullanılan oylar olduğunu, dergiye gönderilen faks ve mektupların henüz listeye katılmadığını bildirdiler. Time Dergisi yetkilileri, Atatürk'e sadece Türkiye'den değil, dünyanın dört bir yanından oy geldiğini de vurgulamadan geçmediler.

TIME KİLİTLENDİ

Time'ın anket sorumlusu Diana Pierson, Hürriyet'in kampanyası ile Atatürk'e oy yağmaya başladığını söyledi. Dün Hürriyet'in New York temsilcisi Doğan Uluç ile görüşen Pierson, telefon ve fakslarının kilitlendiğini söyledi. ‘‘Türk halkının Ata'sına duyduğu saygıyı anlıyor ve takdir ediyoruz'' diye konuşan Pierson, ‘‘Ancak dış dünya ile bağlantımız kesildi. Adeta sağır olduk. Hürriyet okurlarının faks yerine mektup ve İnternet'i tercih etmelerini istiyoruz'' diye konuştu. Diana Pierson, gazetemizden kampanya adreslerinden Time'ın faks numarasını çıkarmamazı istedi. Time Dergisi'nin İnternet Editörü Jenice Castro ise ‘‘İki gündür İnternet'teki oy sayfası kilitlendi'' diyerek, hem şaşkınlığını hem de memnuniyetini dile getirdi. Oylamanın gelecek aylarda daha da ciddi bir düzeye oturacağını kaydeden Jenice Castro, Time okurlarının gösterdikleri ilgi ve yaptıkları seçimin, gelecek yıl hazırlanacak özel sayılarda önemli bir rol oynayacağını da ifade etti.

Castro, şarkıcı Madonna'nın yerinin liderler arasında olmadığını ve bunu ciddiye almadıklarını belirterek, gelecek aylarda çoğalacak ciddi oylarla bu isimlerin liste dışı kalabileceğini ve Time editörleri tarafından yapılacak değerlendirmelerde ciddi olmayan isimlerin dikkate alınmayacağı kaydetti. Dünyadaki bütün insanlara açık olan oylamanın bilimsel bir yanı bulunmadığını belirten Castro, bunun, seçici kurula fikir vermesi bakımından önem taşıdığını söyledi.

1. sırada bulunan Atatürk'ün listedeki yerini koruması için 66. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında bir kampanya başlatıldı. Fuar süresince İngilizce matbu olarak hazırlanan dilekçeler fuar katılımcı ve ziyaretçilerine imzalatılacak ve Time'a gönderilecek.

Time okuyucularının oluşturduğu liste, Yüzyılın insanının seçilmesinde gözönünde tutulacak önemli bir kriter olacak. Kararı verece olan tarihçi ve uzmanlardan oluşacak jüri listeyi de inceleyerek yüzyılın şahsiyetini seçecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!