Asla İran’a teslim olmam

Güncelleme Tarihi:

Asla İran’a teslim olmam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2010 00:00

İran’da recm cezasına çarptırılan Sakine Muhammed Aştiyani’nin davasını dünyaya duyurduğu için aranan avukat Muhammed Mustafa ülkesinden kaçıp sığındığı Türkiye’de ilk kez konuştu. Karısının kendisi yüzünden İran’da rehin tutulduğunu söyleyen Muhammed, “Türkiye iade etmedikçe asla teslim olmayacağım” dedi.

Haberin Devamı

ZİNA suçu ve kocasına yönelik cinayet komplosu yüzünden taşlanarak ölüme mahkum edilen İranlı kadın Sakine Muhammedi Aştiyani’nin davasını uluslararası gündeme taşıdığı gerekçesiyle polisin peşinde olduğu İranlı avukat Muhammed Mustafa, sığındığı Türkiye’de Özgür Avrupa Pardosu RFE/RL’ye konuştu.
Gülnaz İsfendiyari’ye şöyle anlattı: “24 Temmuz’da Evin Hapishanesi’nde savcılığa çağrıldım. 3 saat sorgulandıktan sonra gidebileceğim söylendi. Daha sonra akşam birkaç kişi beni tutuklamak için gelmiş. Sonra kayınpederim, polisin, karım Feriştah ve kayınbiraderim Ferhat Halimi’yi tutukladığını söyledi. Bunu duyunca ne olursa olsun teslim olmamaya karar verdim. Birkaç gün geçince karım ve kardeşini rehin olarak tuttuklarını anladım. İran’ı terk etmeye karar verdim. Sınırı geçip Van’a ulaştım. Sonra İstanbul’a geldim. Şimdi Türkiye’nin başka bir ülkeye gitmeme izin vermesini bekliyorum. Norveçliler vatandaş yapmaya hazır olduklarını bildirdi. Fakat BM, iltica başvurusunda bulunmaya zorladı. İşlemler tamamlanmak üzere”.
Karım benim yüzümden hapiste
Mustafa, “Karınız hâlâ hapisteyken ve 7 yaşında kızınız Tahran’da kalmışken ülkeyi  terk etmek zor bir karar olmalı” sorusuna ise “Karımı benim yüzümden hapsettiler. Yetkililere karımın yasadışı tutukluluğunu kaldırma çağrısı yapıyorum. Türk hükümeti beni iade etmedikçe teslim olmayacağım” dedi.
“İade sözkonusu mu” şeklindeki soruya karşılık, “Bilmiyorum ama bunlar uluslararası diplomatik konular ve politik oyunlarda böyle şeyler olabilir. Ama Türk yetkililer şimdiye dek bana böyle bir şey olmayacağını söylediler” dedi.

Haberin Devamı

Sakine’nin recm tehlikesi sürüyor

İRAN’da önce recm cezası verilen sonra bu cezanın dondurulduğu söylenen 2 çocuk annesi 43 yaşındaki Sakine Muhammed Aştiyani’nin durumu hala belirsizliğini koruyor. Sakine’nin zina ve kocasını öldürme planı yapmaktan suçlu olduğunu belirten İranlı yüksek mahkeme yetkilisi Musadeh Kanemuy, BM Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Komitesi’ne (CERD), “Dava hâlâ inceleniyor, son karar verilmedi.
Hiçbir şey kesinlik kazanmadı” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!