Asi ittifakı

Güncelleme Tarihi:

Asi ittifakı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 00:00

ABD’nin Ortadoğu’nun iki asi ülkesi olarak gördüğü İran ve Suriye’nin liderleri dün Şam’da buluştu. Hariri suikasti yüzünden zan altında olan Suriye Devlet Başkanı Esad, nükleer kriz konusunda gerginliği tırmandıran İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’a tam destek verdi.

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad’ın sıcak ilgisiyle karşılandı. Uluslararası kamuoyunun yakın takibi altında olan ikili, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye Devlet Başkanı Esad, ABD ve Avrupa ülkelerinin tüm baskılarına rağmen atom bombası üretimiyle sonuçlanabilecek nükleer programına yeniden hız veren Ahmedinecad’ın arkasında olduğunu açıkladı. Basın toplantısında Esad, "İran barışçı amaçlarla nükleer teknoloji geliştirme hakkına sahiptir. Bu ülkeye yapılan baskıları reddediyoruz" dedi. İsrail’in bölgede nükleer silaha sahip tek ülke olduğunu belirten Esad, "Batı kitle imha silahlarına karşıysa, denetlemelere İsrail’den başlamalı" diye konuştu.

HARİRİ KONUSUNDA "KARŞIJEST"

2005 yılının Şubat ayında eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’ye yönelik suikastte parmağı olduğu gerekçesiyle sıkıntılı günler yaşayan Esad’ın İran’a verdiği bu destek, Ahmedinecad tarafından karşılıksız bırakılmadı. Ahmedinecad, Hariri soruşturmasını kastederek şöyle devam etti: "Bizim bölgesel sorunlarla ilgili tutumumuz açıktır. Herhangi bir dış müdahaleyi kabul etmiyoruz. Suriye ile güçlü, dostane ve kalıcı bir ilişkimiz söz konusudur, bu ziyaretimizle daha da sağlamlaşacak. Yabancılardan gelecek her türlü müdahaleyi reddediyoruz."

İran, geçtiğimiz nükleer faaliyetlerine devam etme kararı almış, Dünya da esas niyetinin atom bombası elde etmek olduğu şüphesiyle ayağa kalkmıştı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 2 Şubat’ta 35 üye ülkenin katılacağı toplantı sonrası, ABD ve AB’nin İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale etme önerisini görüşecek. İran’a amborgo da dahil çeşitli BM yaptırımları uygulanması gündemde. Ahmedinecad, dün de, nükleer araştırma konusunda uygulanacak uluslararası baskının petrol fiyatlarını arttırıp yeni bir enerji krizine yol açabileceği uyarısı yaptı.

Suriye ise Refik Hariri suikastinde rol aldığı gerekçesiyle zan altında. Geçtiğimiz günlerde, BM, Hariri soruşturması çerçevesinde Beşar Esad’ın da ifade vermesi istenmiş, ancak Şam Yönetimi bu talebe karşı çıkmıştı. Ayrıca iki ülke de, silahsızlandırılması yolunda BM Güvenlik Konseyi kararı olan radikal Şii örgütü Hizbullah’ı desteklemek ve Irak’taki karışıklığı körüklemekle suçlanıyor. ABD’nin asi ülkeler olarak saydığı Şam ve Tahran’ın ittifakı 1980-88 yıllarındaki İran-Irak savaşına kadar uzanıyor.

Haziran ayında iktidara gelişinin ardından Şam’a ilk ziyaretini dün gerçekleştiren Ahmedinecad, dün 21 pare top atışıyla karşılandı. Esad ve Ahmedinecad, ortak tehditlere karşı birlikte hareket etme kararı aldı. Ahmedinecad, resmi ziyaretinin "mükemmel sonuçlar" ürettiğini belirtirken, Esad da İran ile ilişkilerin daha sağlam bir temele oturtulduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!