Artık müttefik değiliz

Güncelleme Tarihi:

Artık müttefik değiliz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 00:00

Bir dönem CIA’nın Ankara’daki istasyon şefi olarak görev yapan Graham Fuller, ABD’nin tek süper güç olmak için hegemonyacı davrandığı bir ortamda Türkiye’nin daha bağımsız hareket ettiğini belirterek "100 yıl sonra ilk kez, Türkiye büyük bir bölgesel güç oldu. Çevresinde çok aktif. Fiili anlamda, Türkiye artık bir ABD müttefiki değildir diyebilirim. Zaten bu kelimenin modası da geçti" dedi.

CIA’nın eski üst-düzeyli yetkilisi Graham Fuller, "Türkiye, fiili anlamda artık bir ABD müttefik değil diyebilirim" dedi. Jamestown Vakfı’nın düzenlediği, Türkiye ve Kafkaslar konulu bir toplantıda konuşan Graham Fuller, ABD’nin son sekiz yıldır tek süpergüç olmak istemesinin ve hegemonik davranışının uluslararası tepki gördüğünü ve tek kutuplu dünyadan çok kutuplu bir dünyaya doğru geçildiğini belirtti.

Türkiye’nin son yıllarda çok daha bağımsız hareket ettiğini kaydeden Graham Fuller, "100 yıl sonra ilk kez, Türkiye büyük bir bölgesel güç oldu. Çevresinde çok aktif. Fiili anlamda, Türkiye artık bir ABD müttefiki değildir diyebilirim. Zaten bu kelimenin modası da geçti" diye konuştu.

Eskiden Washington’u ziyaret eden Türk generallerin "biz kötü bir mahallede yaşıyoruz" dediklerini söyleyen Fuller, bugün, Türkiye’nin çevresindeki her ülke ile iyi ilişkiler içinde olduğunu vurguladı. Fuller, Türkiye’nin diğer coğrafi kimlikleri arasında Ortadoğu’lu kimliğinin de olduğunu ve Ortadoğu’daki heryerde de Müslüman kimliğin ve İslami dayanışmanın öne çıktığını belirtti.

Bölgesel örgütlenmeleri savunan Fuller, petrol ve doğal gaz boru hatlarına ABD’nin jeopolitik yaklaşımını eleştirdi ve "İran dahil her yerden ne kadar fazla boru hattı gelirse o kadar iyi" dedi. Graham Fuller, Orta Asya ve Kafkas ülkelerinin AB’ye üyeliğini de savundu.

Atatürk yaşasa devrim yapardı

Aynı toplantıda konuşan bir başka eski CIA ve Dışişleri görevlisi olan Paul Goble, Türkiye’deki Kuzey Kafkas diasporasının 4-5 milyon kadar ve etkili olduğunu söyledi. Goble, Türk Generallerin yüzde 55’inin ve Türk istihbaratçıların önemli bölümünün Kuzey Kafkas asıllı olduğunu da iddia etti. Paul Goble şöyle konuştu:

"Türkiye artık eskisi gibi güzel bir Atatürk ülkesi değil. Atatürk, şimdi Ankara’daki herhangi bir tepeden kente baksa ve cami ve minareleri görse yeni bir devrim başlatırdı. Çünkü yapmak istediği bu değildi." Goble, Rus Gizli Servisi’nin, Türkiye’deki Kuzey Kafkas diasporası içinde aktif olduğunu da ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!