Arjantin’de aşırı sağcı sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Arjantin’de aşırı sağcı sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2023 07:00

22 Ekim devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Arjantin’de önceki gün yapılan ön seçimlerde en çok oyu, aşırı sağcı aday Javier Milei aldı. Trump hayranı Milei, Arjantin Merkez Bankası’nın kapatılmasını ve organ satışının serbest kalmasını öneriyor.

Haberin Devamı

Uzun yıllardır ekonomik sıkıntılarla yıpranan Güney Amerika ülkesi Arjantin’de pazar günü gerçekleştirilen devlet başkanlığı ön seçiminde, aşırı sağcı aday Javier Milei en fazla oyu alarak büyük bir sürprize imza attı. 22 Ekim’de düzenlenecek devlet başkanlığı seçimi için adayların belirlendiği ön seçimde, yüzde 30 gibi bir oy oranına ulaşan Milei, kendini liberal bir iktisatçı olarak ifade etse de popülist görüşleriyle dikkat çekiyor.

TRUMP HAYRANI

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hayranı olduğunu birçok defa dile getiren Milei, Arjantin Merkez Bankası’nın kapatılması, insan organlarının satışının yasal olması gibi marjinal fikirlere sahip. İklim değişikliğinin bir yalan olduğunu da savunan Milei, aynı zamanda bireysel silahlanmaya destek veriyor. Milei’nin aldığı yüksek oy, ekonomik krizlerden belini doğrultamayan Arjantin halkının siyaset kurumuna yitirdiği güvenin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Ön seçimde muhafazakâr ana muhalefet bloğu ‘Değişim için Birlik’in adayı Patricia Bullrich yüzde 28 ile ikinci sırada kalırken, iktidardaki Peronist koalisyonu ‘Vatan için Birlik’in adayı Sergio Massa yüzde 27 ile üçüncü sırada yer aldı. Ekim ayındaki seçimde üç aday yeni devlet başkanı olmak için yarışacak. Adaylardan birinin yüzde 50 oy oranının altında kalması durumunda kasım ayında en çok oy alan iki aday arasında seçimin ikinci turu yapılacak.

Haberin Devamı

DOLARA GEÇECEK

Ön seçim sonuçlarının ardından iddialı açıklamalarda bulunan Milei, Arjantin’deki asalak, yozlaşmış ve işe yaramaz siyasi kastın sonunu getireceğini söyleyerek, ülkeyi yeniden inşa edeceklerini vurguladı. Yüzde 116 enflasyonun olduğu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakelerin sürdüğü ülkede, Milei, çözüm için seçim öncesinde Arjantin pesosunu ABD Doları ile değiştireceği vaadinde bulunmuştu.

TV EKRANLARINDAN SİYASETE TRANSFER

* 1970’te Buenos Aires’te doğan Javier Milei, kendisini geleneksel siyasetin dışında konumlandırıyor.

* “Aynı insanlarla farklı bir Arjantin mümkün değil” sloganını dilinden düşürmeyen Milei, yıllardır TV programlarına katılıyor ve uygulanan mevcut ekonomi politikalarını ateşli bir şekilde eleştiriyordu.

* İktisatçı olan Milei, ilk kez 2021’de Temsilciler Meclisi’ne girmişti.

Haberin Devamı

Bilgi notu: Peronizm, Arjantin’de 1946-1955 arasında ve 1973-1974’te devlet başkanlığı görevinde bulunan Juan Peron’un popülist ve milliyetçi politikalarına verilen isim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!