Araplardan Obama’ya düşük seviyede katılım

Güncelleme Tarihi:

Araplardan Obama’ya düşük seviyede katılım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 09:00

ABD Başkanı Obama’nın İran’la nükleer müzakereler konusunda ikna etmek için yarın Washington yakınlarındaki Camp David’de ağırlamaya hazırlandığı altı Körfez ülkesinden dördü zirveye lider seviyesinde katılmayacağını açıkladı. Öte yandan, Suudi Arabistan Kralı Selman'ın, Washington'a gidemeyecek olmaktan duyduğu pişmanlığı paylaşmak için Obama'yı telefonla aradığı belirtildi.

Haberin Devamı

İki liderinin Washington'a gidemeyecek olmalarının nedeni sağlık sorunları olsa da, toplantıya darbeyi vuran Suudi Kralı Selman oldu.

ABD Yönetimi, kentte şok etkisi yaratan haberi ilk tepki olarak önemsizleştirme çabası içine girdi ve New York Times’a konuşan bir yetkili, bu kararın “Suudi Arabistan tarafından herhangi bir düşkırıklığı ifadesi” olmadığını savundu.

Öte yandan Beyaz Saray, Kral Selman'ın, Washington'a gidemeyecek olmaktan duyduğu pişmanlığı paylaşmak için Başkan Obama'yı aradığını açıkladı.

Görüşmede, Krallığı temsilen yerine İçişleri Bakanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud ile yardımcısı Muhammed Bin Salman'ı göndereceğini teyit eden Kral Selman, Obama ile zirvede yapılacak zirvelerde ele alınacak konuları gözden geçirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’ın liderlerinin de sağlık sebeplerinden Camp David’de bulunamayacakları açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Toplantıya davet edilen altı ülke arasında sadece Katar ve Kuveyt lider seviyesinde temsil edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!