Arafat hayatının son aşamasında

Güncelleme Tarihi:

Arafat hayatının son aşamasında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2004 08:22

Tedavi için Paris'e götürülen Filistin lideri Yaser Arafat'ın ölümünün, bugün resmen açıklanacağı bildirildi. Filistin'in Fransa'daki temsilcisi Leyla Şahid, Filistin lideri Yaser Arafat'ın “hayatının son aşamasında olduğunu” bildirdi.

Haberin Devamı

Şahid, France-Info radyosuna verdiği demeçte, Mescid-i Aksa Başimamı Tayzer Tamimi'nin, Arafat'ın “hayatının son aşamasında yanında olmak için Fransa'ya geldiğini” belirtti.


Tamimi'nin Arafat'ı yaşam destek ünitesinden çıkarmak için Paris'e gelmediğini kaydeden Şahid, “Bir Hıristiyan, bir Yahudi için, dindar bir kişinin, hayatının son aşamasındaki hasta birinin yanında olması gerektiği çok açıktır. O bu yüzden burada” dedi. 

ÖLÜMÜ BUGÜN AÇIKLANACAK

Fransız Basın Ajansı'na (AFP) açıklama yapan bir Filistinli yetkili, “Arafat'ın ölümü, El Fetih merkez komitesiyle FKÖ yürütme komitesinin karargahtaki toplantısından sonra bugün Ramallah'ta açıklanacak” dedi.

  

Haberin Devamı

Arafat'ın El Fetih hareketi, FKÖ bünyesindeki en büyük grubu oluşturuyor.

  

Filistin Başbakanı Ahmet Kurey, FKÖ'nün iki numaralı ismi Mahmut Abbas, Dışişleri Bakanı Nebil Şaat ve Meclis Başkanı Ruhi Fettuh, dün Paris'teki hastanede Arafat'ı ziyaret ederek doktorlarla görüştükten sonra gece Batı Şeria'ya dönmüşlerdi.

FİŞİ MÜFTÜ KARARIYLA ÇEKİLECEK


Kudüs Müftüsü, bir haftadır yaşam savaşı veren Arafat’ın ölüp ölmediğine karar vermek için Paris’e gitti. Müftü, Arafat’ın İslami kurallara göre öldüğünü tespit ederse, yaşam destek ünitesinin fişi çekilecek.


Paris yakınlarındaki Percy Askeri Hastanesi’nde 29 Ekim’den beri ölüm- kalım savaşı veren Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın durumu tam bir muamma. Paris’e gelen Filistinli üst düzey yöneticiler, ötenaziye karşı olduklarının altını çizdiler. Filistin Dışişleri Bakanı Nebil Şaat, ‘Biz Müslümanlar, ötenazi seçeneğini dışlıyoruz’ dedi. Bunun üzerine Arafat’ın islami kurallara göre ölüp ölmediğine karar vermek için, Kudüs Müftüsü görevlendirildi. Filistinli yetkililer, Paris’e hareket eden müftünün bu yöndeki kararını vermesinin ardından, Arafat’ın bağlı olduğu yaşam destek ünitesinin fişinin çekileceğini ifade ettiler.


SADECE KUREY GÖRDÜ


Süha Arafat’ın engellmesine rağmen üst düzey Filistin heyetinin dün Arafat’ı ziyaretinden önce, hastaneden, Filistin liderinin ‘gece çok derin komaya girdiği’ açıklandı. ‘Beyin ölümü gerçekleşti, cihazın fişi çekilince ölüm açıklanacak’ haberlerinin ardından gelen bu ‘derin koma’ haberi ‘komedi’ olarak yorumlandı. Eşi Süha’nın istememesine rağmen, Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, Dışişleri Bakanı Nebil Şaat, FKÖ Genel Sekreteri Mahmud Abbas ve Filistin Meclis Başkanı Ravhi Fattuh, dün Paris’e geldi. Arafat’ın yanına sadece Başbakan Kurey alındı. Filistinli yetkililer daha sonra Fransa Dışişleri Bakan Michel Barnier ve Cumhurbaşkanı Chirac’la görüştü.


Eşinin ayakkabılarını görünce Imelda Marcos gibi oldun demiş


Filistin’in kayıp milyonlarını bulmak için av başlatıldı. IMF’ye göre sadece 1999 yılında Filistin hazinesinden 897.6 milyon dolar yok oldu. Fransız yetkililer, Süha Arafat’ın İsviçre’deki hesabına belirsiz bir kaynaktan para transferi yapılmasına yönelik soruşturma başlatmış, Süha Arafat da bu soruşturmanın arkasında İsrail Başbakanı Şaron’un bulunduğunu ileri sürmüştü.


Filistin eylemcisi annesi aracılığıyla Arafat ile tanışan Süha Arafat, lüks yaşantısıyla zaman zaman eşinin tepkisini de çekti. Ayakkabı koleksiyonunu görünce Arafat’ın ‘İmelda Marcos gibi oldun’ dediğini anlatan Süha Arafat, sıradışı halleriyle Filistin yönetimine de kendini kabul ettiremedi.


The Times’a göre, Süha Arafat’ın açıklamaları hem Filistinli yöneticiler hem de halkın büyük tepkisine neden oldu. Filistinliler, Paris’te lüks içinde yaşayan Süha Arafat’ın Filistin davasına ilgi göstermediğini, tek amacının Arafat’ın parasına konmak olduğunu söylüyorlar. Bir Filistinli kadın, ‘Süha’nın ayakkabılarına harcadığı para Ramallah’ta bir aileyi bir ay geçindirir’ diyor.


Ajansların öldü-ölmedi yarışı


Uluslararası haber ajansları, Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölüm haberini ilk olarak duyurabilme yarışına girince, çelişkili haberler yayınladılar:


AP: Üst düzey Filistinli bir yetkiliye göre Arafat yaşıyor, ancak birkaç saatlik ömrü kaldı.

REUTERS: Arafat’a yakın kaynaklara göre Filistin lideri öldü. Bu bilgi henüz doğrulanmadı. Percy Askeri Hastanesi: ‘Arafat ölmedi.’

AFP: FKÖ Genel Sekreteri Mahmud Abbas, hastanede Arafat’ı ziyaret ettikten sonra ‘Durumu çok ciddi’ dedi. Müzakerelerden sorumlu bakan Saeb Erakat, ‘Durumu kritik, ama yaşıyor’ dedi. Filistinli bir bakan noktayı koydu: ‘Arafat öldü.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!