Arafat ‘hapis’ten çıktı

Güncelleme Tarihi:

Arafat ‘hapis’ten çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2002 01:49

Filistin Yönetimi Lideri Yaser Arafat dün, İsrail ablukası altında kaldığı 5 aylık bir süreden sonra ilk kez Ramallah'tan dışarıya çıktı.

Ürdün'ün sağladığı bir helikopterle ilk olarak Beytüllahim'deki Milad Kilise'sine giden Arafat, dünyanın İsrail'in kiliseye uyguladığı ablukayı unutmayacağını söyledi. Kiliseden çıkarılarak sürgüne gönderilen 13 Filistinli militanın yakınları ile görüşen Arafat, daha sonra Cenin' e gitti. Burada büyük bir tezahüratla karşılanan Arafat, Cenin mülteci kampına yapması beklenen ziyareti iptal etti. İptale gerekçe olarak kampta bulunan radikal Filistinli militanların güvenlik sorunu yaratmaları endişesi gösterildi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un lideri olduğu Likud Partisi merkez komitesi önceki gece 'Bağımsız Filistin devletine hayır' kararı aldı. Karar, uzun saatler süren komite toplantısında Şaron'un bu oylamaya kesinlikle karşı çıkmasına rağmen alındı. Likud'un liderliğine oynayan eski başbakan Binyamin Netanyahu 'Bağımsız Filistin devleti olamaz. Ne bugün ne yarın' sözleri ile alkışlanırken 'Bugün gündemimizde bu kararın alınması olmamalı' diyen ve oylamayı engellemeye çalışan Şaron yuhalandı.

Sonucu tahmin edilen oylamanın yapıldığı saatlerde Arafat'ın barış mesajları vermesi dikkat çekti. CNN'e konuşan Arafat ise 'İsrail Yahudi devleti ile yan yana yaşamaya hazırız' dedi. Arafat, Yahudilerin büyük ölçüde Filistinli olduklarını belirterek 'Onlara bu nedenle kuzenlerimiz diyoruz' ifadesini kullandı.

Kuşatma film oluyor

Arafat dün Beytüllahim'e gidip 39 gün İsrail kuşatması altında kalan Milad Kilisesi'ni ziyaret etti. Kuşatma Mısır tarafından film haline getiriliyor. Filmin senaryosunu ünlü Mısırlı yazar Yoseri El Gindi yazacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!