Arafat’a Ladin füzeleri

Güncelleme Tarihi:

Arafat’a Ladin füzeleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2001 01:50

İsrail, 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırılarına karşı misillemeye geçti. Filistin topraklarına karşı hava akınları başlatıldı. İsrail’in Apache helikopterleri Arafat'ın Gazze'deki karargáhını cehenneme çevirdi.

26 kişinin öldüğü intihar saldırılarına misillemede bulunan İsrail, Filistin topraklarını füzeye boğdu. İsrail Başbakanı Şaron, aynı ABD gibi ‘‘Teröre karşı savaş açtıklarını’’ ilan etti. Dün iftar saatine doğru Gazze'yi hedef alan İsrail helikopterleri Arafat'ın karargáhına 19 füze attı. Arafat'ın iki helikopteri vuruldu.

Amerikan Yönetimi'nin teröre karşı başlattığı dünya çapındaki savaşın ardından, İsrail Başbakanı Ariel Şaron da ‘‘teröre karşı savaş açtığını’’ ilan etti ve terörün sorumlusu olarak doğrudan Filistin Yönetimi Lideri Arafat'ı gösterdi.

İsrail, 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan Hamas saldırılarının intikamını almak için dün Filistin topraklarına geniş çaplı bir hava operasyonu başlattı ve ilk aşamada Arafat'ın Gazze'deki karargahını vurdu. Bu sırada Arafat Gazze'de değil, Ramallah kentinde bulunuyordu. Daha sonra Batı Şeria'ya F-16'larla hava akınları düzenlendi ve İsrail tankları Beyt Lahia kentine girdiler.

Bu arada BM Genel Kurulu, bütün üye ülkelerden Kudüs'teki büyükelçilerini çekmelerini istedi.

BİN LADİN BENZETMESİ

İlk dalganın ardından TV'de konuşan İsrail Başbakanı Şaron, teröre karşı savaş açtıklarını belirterek, ‘‘Bizi buralardan sürmek istiyorlar. İsrail varlığını sürdürmek için elinden geleni yapacaktır’’ dedi. Şaron İsrail'in harekatını, ABD'nin Usame bin Ladin'e karşı açtığı savaşla kıyasladı ve ‘‘ABD Başkanı Bush nasıl bütün gücüyle teröre karşı savaşıyorsa biz de aynısını yapacağız’’ dedi.

Önceki gün Beyaz Saray'da ABD Başkanı George W.Bush ile görüştükten sonra ülkesine dönen İsrail Başbakanı Ariel Şaron, ilgili bakanlarla acil bir görüşme yaptı ve toplantıdan misilleme kararı çıktı. İftar saatine doğru İsrail helikopterleri, Arafat'ın karargahını vurdu. Harekatın ilk dakikalarında peş peşe 19 füze atıldı. Saldırıda Arafat'ın iki helikopteri yerde vuruldu. İsrail helikopterleri akşam saatlerinde de Batı Şeria'nın Cenin ve Beytüllahim kentlerine saldırı düzenlediler. Filistin radyosu, Cenin kentinde 2 kişinin öldüğünü duyurdu.

Bu arada Filistin Yönetimi son beş yılın en büyük av operasyonuna start verdi. Şimdiye kadar 120 Hamas ve İslami Cihad militanı tutuklandı. Ele geçirilen militanlar arasında Hamas liderleri İsmail Haniye ve İsmail Ebu Şanab'ın da bulunduğu bildirildi.

ABD ARKASINDA

ABD Yönetimi, İsrail'in kendini savunma hakkı bulunduğunu bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, ‘‘Başkan, İsrail'in kendini savunma hakkını anlayışla karşılamaktadır’’ dedi. Fleischer, barışı desteklediğini göstermesi için Arafat'ın eline fırsat geçtiğini belirterek, ‘‘Arafat, Taliban lideri Molla Ömer gibi değildir. Barış yönünde adımlar atmıştır’’ dedi.

Arafat ise, saldırıların ardından İKÖ Başkanı Katar Emiri Halife El Tani'yi telefonla arayarak, İKÖ doruğunu derhal toplamasını istedi.

Apache'ler vurdu

İsrail Apache helikopterlerinin düzenlediği saldırıda Yaser Arafat'ın Gazze Şeridi’ndeki karargáhı hedef oldu. Saldırıda Arafat'ın helikopter pisti ve pistte bulunan iki helikopteri de vuruldu. Tüm çabalara rağmen söndürülemeyen Rus yapımı helikopter alev alev yanarak hurdaya döndü. AFP muhabiri, saldırıda Yaser Arafat'ın rezidansı ve ofisinin yerle bir olduğunu bildirdi.

İntihar bombacıları

Gazze Şeridi'nde araçlara ateş açıp, bir İsrailli'yi öldürdükten sonra İsrail askerleri tarafından öldürülen Hamas militanı Maslama el-Araj için dün cenaze töreni düzenlendi. Törende intihar bombacısı kılığına giren Filistinliler gösteri yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!