Aradığınız abone cevap vermiyor bombalandı

Güncelleme Tarihi:

Aradığınız abone cevap vermiyor bombalandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2006 00:00

Savaştan ve bombalardan bunalan Iraklılar işi kara mizaha vurdular. Günlük hayatta önemli bir rol üstlenen cep telefonları aynı zamanda savaşla dalga geçen video-klibi ve esprilerin yayılmasına aracı oluyor. En çok rastlanan MMS mesajlarından birinde bir iskelet ile "Konuşmanız tamamlanamıyor, çünkü abone az önce bombalandı ya da kaçırıldı" ifadesi çıkıyor.

HER gün bombalı saldırılarda onlarca kişinin öldüğü Irak’ta halk savaş stresini mizaha sarılarak atmaya çalışıyor. Güvenlik ve haberleşme nedeniyle Iraklıların vazgeçilmezleri arasına giren cep telefonları, aynı zamanda komik video kliplerin ve fıkraların yayılmasında da önemli rol oynuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı rakamlarına göre iki yıl önce 1.4 milyon olan cep telefonu kullanıcısı şimdilerde 7.1 milyona ulaştı. Başlangıçta bir statü sembolü olarak hayata giren mobil telefonlar, şimdi bombalar altında hayati bir görev üstleniyor. Babalar, işyerine gidene kadar evlerini onlarca kez arıyor, anneler, okula giden çocuklarının izini cep telefonları sayesinde sürüyorlar.

ALO CANIM YAŞIYORUM

Bağdat’ın Karada semtinde bir telekom mağazası bulunan Jabar Satar Salaum (50), genelde karısına sağ olduğunu bildirmek için cep telefonu kullandığını söylüyor. Salaum, "İşten çıkarken haber veriyorum, sonra hangi semtten geçtiğimi bildiriyorum. Yolda kontrol noktası olup olmasını söylemek için de eşimi arıyorum" diyor.

CEPLERE TAKMA İSİM

Cep telefonu gençlere ise ifade özgürlüğü tanıyor. Telefonlarda dolaşan video-klipler, fıkralar bombalarla gölgelenen günlük hayata renk katıyor. Burada her cep telefonu modelinin de bir kod adı var. Nokia’nın kendi ekseninde dönebilen kapaklı modeli Amerikan helikopterlerini çağrıştırdığı gerekçesiyle "Apache" diye anılıyor. Onu ise Humvee ve Efendi diye adlandırılan cep telefonları izliyor. Eski Irak Başbakanı İyad Allavi gibi yuvarlak hatlara sahip olduğu gerekçesiyle Nokia 3660’a ise ’Allavi’ adı takılmış. Bazı Iraklılar, Humvee tipi telefonlara 800 dolar gibi bir para öderken, Şiilerin çoğunlukta olduğu Sadr kentinde baz istasyonu kuleleri, cami minarelerini gölgede bırakıyor.

TELEFON ŞAKALARI

Savaşı kara mizaha dönüştüren Iraklılar, cep telefonlarından yolladıkları mesajlarla ürettikleri esprileri birbirlerine aktarma fırsatı buluyorlar. Irak’ta sıkça dolaşan bir MMS mesajında ekrana bir iskelet görüntüsü geliyor ve "Konuşmanız tamamlanamıyor, çünkü aradığınız abone az önce bombalandı ya da kaçırıldı" ifadesi çıkıyor.

Saddam esprileri de bir hayli revaçta. 2003 yılında Iraklı pop star Kasım el-Sultan ile dans eden Iraklı askerler ekrana gelirken Saddam’a, "Yıldızları istiyorsan, sana yıldızları getiririz. ABD’yi haritadan sileceğiz!" diye şarkı
/images/100/0x0/55eb5021f018fbb8f8b9353f
söyledikleri duyuluyor. Bağdat Üniversitesi’nden Fevziye el-Attiya, "Eğer Irak’ta insan mizaha sarılmazsa, sonu olur" diyor.

Gitti hurmalar

Irak’taki hurma rekoltesi zirvedeyken; 30 milyon ağaç vardı. Ancak şimdiki rekolte, yüzde 90 düşük. İşgalden sonra hiç yatırım yapılmadı ve ihmal de var. Basralı bu küçük kız, hurma toplayan ailesine yardım ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!