AP yeni binasında Türkiye'yi konuşacak

Güncelleme Tarihi:

AP yeni binasında Türkiyeyi konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Geçen ay 15 Avrupa ülkesinde yapılan seçimlerle iş başına gelen 626 parlamenter ilk kez Strasbourg'da genel kurul toplantısı yapıyor. Strasbourg'da yeni tamamlanan Avrupa Parlamentosu binasında bir araya gelecek olan parlamenterlerin gündeminde yine Türkiye var.

Bu hafta AP Başkanı'nı, başkan yardımcılarını, komisyon başkanlarını seçecek olan 626 parlamenter, aynı zamanda geçen hafta açıklanan ve AB'nin hükümetiu durumda olan AB Komisyonu'nu da onaylayacaklar.

Avrupa Parlamentosu'ndaki tüm siyasi gruplar, Öcalan konusunu içeren bir ortak metini de ele alacaklar. Perşembe günü genel kurulun 'aciller' gündeminde görüşülmesi beklenen karar tasarısında, Türkiye'den idam cezasının kaldırılması ve Öcalan'ın tutuklu olma halinden yararlanarak güneydoğu sorununa çözüm aranması talep ediliyor.

Kıbrıs barış harekatının 25'inci yılı dolayısıyla Avrupa Parlamentosu'nun bu konuda bir tasarı ele alması da bekleniyor. Özellikle Yunan parlamenterlerin hazırladığı tasarılar, siyasi gruplar tarafından kabul görmesi halinde genel kurulda tartışması yapılacak.

Avrupqa Parlamentosu'nun bu haftaki gündeminde ayrıca AB Komisyonu Başkanlığına getirilen Romano Prodi'nin hazırladığı programla ilgili Avrupalı parlamenterleri bilgilendirici bir konuşma yapması da yer alıyor. Prodi'nin programda Türkiye ile ilişkiler konusuna da yer vermesi ve AB'nin genişlemesinin nihai şekil alacağı Helsinki zirvesi öncesinde Türkiye konusunda uygulanacak siyaset konusunda bilgi vermesi bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!