AP’den sert basın özgürlüğü uyarısı

Güncelleme Tarihi:

AP’den sert basın özgürlüğü uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 01:26

Avrupa Parlamentosu (AP), 14 Aralık’ta bazı medya kuruluşlarına yönelik olarak düzenlenen operasyon ve Türkiye’de medyaya yönelik sistematik baskı konusunda sert uyarılar içeren bir karar hazırladı.

Haberin Devamı

Tüm siyasi grupların destek verdiği ortak karar bugün oylanarak kabul edilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Brüksel’de Avrupa Birliği nezdindeki temaslarına başlayacağı saatlerde Strasbourg’dan sert mesaj gönderilecek olması ise ilginç bir tesadüf oluşturuyor. Hürriyet’in ulaştığı belgede şu vurgular öne çıkıyor:

Türk hükümetine medya özgürlüğünü bir öncelik konusu olarak ele alma, uluslararası standartlara uygun çoğulculuğu garanti altına alacak uygun yasal çerçeveyi sağlama ve eleştirel medya kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik baskı ve sindirmeye son verme çağrısı yapılıyor.

AB genişleme sürecinde basın özgürlüğü ve demokratik değerlere saygıya verilen önemin altı çizilerek Türk yasalarındaki bazı maddelerin ve bunların yargı mensuplarınca yorumlanış şeklinin ifade özgürlüğüne zarar verdiği kaydediliyor. İfade özgürlüğü ve medya çoğulculuğunun Avrupa değerlerinin kalbinde yer aldığı, özgür bir basının demokratik bir toplum için çok önemli olduğu hatırlatılıyor.

Haberin Devamı

Demokratik reformlardan özellikle de hükümetin halk gösterilerine ve eleştirel medyaya karşı azalan hoşgörüsünden duyulan endişe vurgulanarak 14 Aralık operasyonunun basın ve medya kuruluşlarına karşı artan baskı ve kısıtlamanın içler acısı bir örneği olduğu belirtiliyor.

14 Aralık’taki polis baskını ve bazı gazeteciler ile medya temsilcilerinin tutuklanması kınanırken bu eylemlerin hukukun üstünlüğü ve demokrasinin esas bir ilkesi olan medya özgürlüğüne saygının sorgulanmasına neden olduğu vurgulanıyor.

Avrupa Konseyi raporunda “Gezi” vurgusu

Gezi protestoları sırasında güvenlik birimlerine yöneltilen eleştirilerin büyük bölümü Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından hazırlanan rapora da yansıdı. Bugün yayımlanacak raporda şu vurgular öne çıkıyor:

Toplu gösteriler sırasındaki kitle kontrol operasyonlarında özgürlüklerinden mahrum bırakılanlara yönelik sözlü saldırı da dahil olmak üzere her türlü kötü muamelenin kabul edilemez olduğu ve cezalandırılacağı yönünde katı bir mesaj Türkiye çapındaki tüm kolluk gücü yetkililerine iletilmeli.

Haberin Devamı

Gözaltına alma sırasında kesinlikle gerekli olanın dışında güç kullanılmaması gerektiği, kişi kontrol altına alındıktan sonra ise onlara vurmanın ya da gaz sıkmanın hiçbir gerekçesi olamayacağı kolluk güçlerine açık şekilde anlatılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!