Annan'dan İsrail ve Lübnan'a: Ateşkese uyun

Güncelleme Tarihi:

Annandan İsrail ve Lübnana: Ateşkese uyun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2006 08:00

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, çatışmaların durmasından önce Lübnan ve İsrail liderlerine mektup göndererek tarafları ateşkesin koşulları hakkında bilgilendirdiği ve bazı uyarılarda bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Annan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'ya geçen pazar günü gönderdiği mektupta, her iki başbakandan BM Barış Gücü UNIFIL'in komutanı General Alain Pellegrini'yle her an temasta olabilecek bir generali görevlendirmelerini istedi.

Annan, üç generalin çatışmaların durmasının ardından 72 saat içinde bir araya gelmelerini ve İsrail askerleri bölgeden çekilirken Lübnan ve BM gücünün bölgeye sevk edilmesi konusunda yapılacak düzenlemeleri ve zaman ayarlamaları gibi konuları konuşmalarını istedi.

Genel Sekreter mektubunda, İsrail ve Lübnan başbakanlarına çatışmaların durmasının ardından iki tarafın uymaları gereken kurallar hakkında da detaylı bilgi verdi.

Bu kurallara göre artık taraflar birbirlerinin topraklarına ya da kuvvetlerine karadan, havadan ya da denizden saldıramayacak, birbirinin toprağını işgal edemeyecek ve taraflar çatışmaların durduğu anda askeri güçlerinin bulunduğu yer ve tuttuğu topraklar hakkında BM'yi derhal bilgilendirecek.

Haberin Devamı

Annan mektubunda ayrıca taraflardan silahlı kuvvetlerinin gücünde, oluşumunda ya da konuşlandıkları yerde hiçbir değişiklik yapmamalarını istedi ve böyle bir değişiklik durumunda öncelikle BM'yi bilgilendirmelerini talep etti.
Genel Sekreter, taraflardan birine diğerinin ateş açması durumunda, ateş açılan tarafın kendini savunmasını gerektiren ivedi haller dışında, karşılık vermeden derhal BM'yi bilgilendirmesini istedi. Annan, böyle bir ateşkes ihlali durumunda BM'nin Güvenlik Konseyi'ni tarafsız bir şekilde derhal bilgilendirmesi yükümlülüğünde olduğunu belirtti.

Bu arada UNIFIL'in verdiği bilgiye göre, dün çatışmaların durmasının ardından birkaç saat sonra İsrail ve Lübnan tarafından atanan generaller UNIFIL komutanıyla görüştüler. UNIFIL, komutanlar arasında yararlı bir toplantının yapıldığını ve bu hafta içinde benzer bir buluşmanın daha olacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!