Ankara: PYD güçleri hemen çekilmeli

Güncelleme Tarihi:

Ankara: PYD güçleri hemen çekilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2016 22:12

Ankara, Menbiç’in ana bileşenini PYD’nin silahlı gücü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nce (SDG) IŞİD’in elinden alınmasından sonra, PYD’nin bölgeden çekilmesini istiyor.

Haberin Devamı

Ankara, Menbiç’in tamamen IŞİD’ten temizlenmesinin örgütün Suriye’deki merkezi Rakka’ya yönelik olası kapsamlı operasyon için önemli bir gelişme olduğunu görse de PYD’nin, Menbiç’ten ayrılması gerektiği görüşünden geri atma eğiliminde değil. Menbiç’e yönelik harekât başladığında, PYD güçlerinden duyulan rahatsızlığın, harekâta “danışmanlık” adı altında lojistik destek sağlayan ABD’ye iletildiğini ifade eden diplomatik kaynaklar, “Menbiç’in alınmasından sonra da Türkiye’nin tutumunda bir değişiklik yok. Menbiç, bir Arap kenti. Demografik yapıyı bozucu hiçbir girişim yapılmamalı. PYD güçleri kentten çıkmalı. ABD’li yetkililer, Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetinin anlaşıldığını söylemişlerdi. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.

ERDOĞAN, OBAMA İLE KONUŞMUŞTU

Haberin Devamı

Haziran ayı başında ABD Başkanı Obama ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen bu güçlerin içerisinde 450 kadar YPG’li var. Bunun dışında 2 bin 500 civarında Araplardan var. Yani toplamda yaklaşık 3 bin kişi bu operasyonun içerisinde ve söylenen de şudur: YPG burada Menbiç’de daha çok lojistik bir güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak” demişti. Türkiye, şimdi Menbiç’i terk eden IŞİD güçlerinin sınıra daha yakın olan Cerablus’a doğru çekilmesini de yakından takip ediyor. Türk yetkililer, IŞİD unsurlarının sınır hattından Türkiye’ye karşı roketli saldırıda bulunma veya sızma girişimlerine karşı her türlü tedbirin alındığını söylediler. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!