Amerikan yargısının zirvesine üçüncü kadın

Güncelleme Tarihi:

Amerikan yargısının zirvesine üçüncü kadın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, görev süresi içinde ikinci bir kadını Yüksek Mahkeme için aday gösterdi.

ABD Başsavcısı Elena Kagan hiçbir yargıçlık tecrübesi olmamasına rağmen Obama tarafında dün mahkeme üyeliği için aday gösterildi. Başkan Obama 16 ay önce yine bir kadın olan ve mahkemenin ilk Hispanik kökenli üyesi Sonia Sotomayor’un atamasını yapmıştı.
Kagan’ın üyeliğinin resmileşmesi için Senato’nun onayı gerekiyor. 50 yaşındaki Kagan ile ABD’nin en yüksek yargı organı tarihte ilk kez üç kadın üyeye birden sahip olacak. Mahkemenin en genç üyesi olan Kagan, Harvard Hukuk Fakültesi’nin ilk kadın dekanıydı. Kagan, 90 yaşında emekliye ayrılan yargıç John Paul Stevens’ın yerini alacak. Yüksek Mahkeme’ye atama kararı, üyelerden birinin emekliye ayrılmasının üzerine alınıyor.
Eşcinsel haklarının savunucusu
Çoğu konuda liberal değerlere sahip olarak görülen Elena Kagan, geçmişte Muhafazakarlarla da işbirliği yapmıştı. Bush yönetiminin devlet sırları ve terör zanlılarının askeri mahkemelerde yargılanmasını öngören politikalarına verdiği destek, liberal çevrelerde rahatsızlık yaratmıştı. Ancak Cumhuriyetçiler, Kagan’ın eşcinsel haklarının yılmaz bir savunucusu olmasından rahatsızlık duyuyor. Hatta bir ara eşcinsel olabileceğine dair bile söylentiler konuşuldu. Cumhuriyetçiler, Kagan’ın yargıçlık deneyimi olmaması nedeniyle de üyeliği konusunda çekinceleri olduğunu söylüyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!