Amerikan istihbarat raporu... Netanyahu’nun koltuğu tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Amerikan istihbarat raporu... Netanyahu’nun koltuğu tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2024 07:00

ABD istihbaratının hazırladığı 2024 tehdit değerlendirme raporuna göre İsrail Başbakanı Netanyahu’nun liderlik ettiği koalisyon hükümeti tehlikeye girebilir.

Haberin Devamı

Amerikan istihbaratının pazartesi günü yayınlanan 2024 tehdit değerlendirmesi raporuna göre ABD istihbarat topluluğu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun koalisyon hükümetinin ve liderliğinin tehlikede olduğunu değerlendiriyor. Raporda “Netanyahu’nun yönetme kabiliyetine yönelik güvensizlik, savaştan önce kamuoyunda zaten yüksek olan seviyeden daha da derinleşti ve genişledi; Netanyahu’nun istifasını ve yeni seçimleri talep eden büyük protestolar bekliyoruz” ifadesine yer verildi.

YENİ HÜKÜMET BEKLENTİSİ

Netanyahu’nun iktidarının kırılganlığından bahseden ve sokak protestoları öngören rapor ayrıca “farklı ve daha ılımlı bir hükümet mümkün” diyerek ABD istihbaratının elinde muhtemel alternatiflerin de değerlendirildiğini gösteriyor. ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz Aralık ayında 7 Ekim’den sonra kamuoyu önündeki ilk Netanyahu eleştirisini yapmıştı. Biden, “kendisi iyi bir dost ama bence değişmesi gerekiyor, hükümetiyle de. Bu, İsrail tarihindeki en muhafazakâr hükümet” demişti.

Haberin Devamı

ALTERNATİFİ GANTZ MI

Netanyahu’nun koalisyon hükümetinin zayıflığına dikkat çekilen raporda şu ifadeler yer alıyor: “Netanyahu’nun lider olarak ayakta kalabilirliği ve Filistin ile güvenlik konularında katı politikalar izleyen aşırı sağ ve ultra-ortodoks partilerden oluşan iktidar koalisyonu tehlikeye girebilir”

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi ama Netanyahu’nun partisine muhalif bir parti lideri olan Benny Gantz, Netanyahu’nun itirazına rağmen geçen hafta Washington’da bir dizi üst düzey temaslarda bulunmuştu. Gantz, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Kongre’deki liderlerle görüşmüştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!