Amerikalı, ucuz tatilde 520 milyar Dolar harcadı

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı, ucuz tatilde 520 milyar Dolar harcadı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 23:37

Pencereden dışarı bakıyorum ağaçların sararmış yaprakları dökülmeye başlamış. Ekranlarda meteoroloji raporlarını okuyan spikerler artık '' Mecbur değilseniz sokağa çıkmayın, çıkacaksanız güneş altında fazla kalmayın, bölgemizde ölümcül kavurucu sıcaklar hüküm sürüyor.'' diyerek korkutmuyor insanları. Aksine havaların serinlediğinden söz ediyorlar.

Haberin Devamı


Amerika iÅŸbaşı yapıyor, yaz tatili bitti.  Kimin tatili, ne zaman baÅŸlayıp bitti diye sorarsanız eÄŸer bu ülkede yaÅŸamıyorsanız alacağınız cevap size karışıkça gelebilir. Halk arasında yaz tatili  Mayıs'ın son pazartesine rastlayan Memorial Day ( Harplerde ölenleri anma günü ) de baÅŸlıyor. Yaz için tatilinin sonu günü ise Eylül'ün ilk Pazartesi'nde kutlanan (Labor Day ) İşçi Bayramı. Bilimsel olarak yaz mevsimine giriÅŸ 'Solstice', sonbahara giriÅŸ ise 'equinox' (gündönümü) terimleriyle tanımlanıyor. Oysa sonbahara takvim giriÅŸiyle 22 Eylül'e, henüz gelmedik. Â
Amerikan iş çevrelerinde Memorial Day ile Labor Day arasındaki haftalarda üretimin düştüğü yaygın bir inanç, çalışanların yaz tatilinde oldukları düşüncesiyle. Oysa doğru değil bu hesaplama. Örneğin bu yıl 'Solstice' ile 'Equinox' arasında 14 hafta kadar zaman var. Amerika'da işverenlerin  işçilerine ayı aşkın paralı izin vermesi olağan değil, öğretmenler hariç. Amerika'da resmi izin süresi 2-3 hafta. İtalya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde yıllık izin Amerika'ya kıyasla iki misline yakın.
Yeni Dünya insanları izinlerini bilinçle kullanıyor, ekonomik verilerin istikametine dikkate alarak. Tabiri caizse yorgana göre göre ayak uzatıyorlar. Koleji bitirdikten sonra Manhattan'da özel sektörde mütevazi maaşla iş bulan bir tanıdığımın oğlu ''Bu yıl kız arkadaşımla birlikte Paris'ten başlayıp Rivyera'yı içine alan bir Fransa seyahatine çıkmayı planlıyorduk. Ama ilk aylığımı aldığımda altı ay kadar borç ödeyeceğimi gördüm. Kentler yerine kırsal kesimi tercih ettik, bütçemizi sarsmadığı gibi çok eğlenceli oldu.'' Ne demek kırsal kesim?
Larry ve arkadaşı Meredith Niagara şelalerinin kıyısında kamp kurmuşlar. Çevre bakkallarından alışveriş ile gıda ihtiyacını karşılamışlar, bazı geceler kasaba lokantalarında yemek yemişler. Filmlere konu olan şelaleden tonlarca su dökülürken jip araçlarında taşıdıkları ızgara mangalda kebab pişirmişler, yakındaki çadırlarda kamp yapanlarla tanışıp dostluk kurmuşlar. Larry'' Herşey çok güzeldi ama şelale gürültüsünden başlangıçta uyku tutmadı, ancak son iki günde alıştık.''diyor.
Amerika'da son bir kaç yıldır süregelen ekonomik kriz halkın seyahat adetlerini de etkiledi. Larry ve yaşıtları Avrupa ve Uzak Doğu ülkeleri yerine kendi memleketlerinde  yaz tatilini geçirmeyi tercih edince iç turizmde bir patlama oldu.
AAA Otomobil Grubu büyük kent varoşlarında ve kırsal bölgede ucuz motellerin, her keseye uygun fiyatlı otellerin müşteri çekmek için çeşitli yenilik yaptıklarını, yalnızca 2 günlük İşçi Bayramı'nda 34.4 milyon kişinin yollara döküldüğünü bildiriyor. Ülkenin Atlantik yakasındaki 10 odadan küçük otellere gelenlere bahçede kendi imkanlarıyla köfte, biftek, sosis kızartmaları için ızgara sağlandığı, ücretsiz zengin kahvaltı büfeleri hazırlandığı da ifade ediliyor. Gözde tatil yörelerinden Cape Cod'un dışında yatak ve kahvaltı türü servis veren bir motel dar gelirli konuklarını cezbetmek için akşam saatlerinde bedava viski, çeşitli aperatif ve şarap servisi yapıyor. Motel sahibi içkilerin ekstra harcamaya sebeb olacağına işaret eden bir müşterisine ''Yatak odalarım boş olacağına içki şişelerinin boşalmasını yeğlerim.'' diye yanıt veriyor.
ABD Seyahat Cemiyeti'ne göre masraflı gezilerin azalmasına rağmen Amerikalıların yaz mevsimini tümüyle ıskalamış değiller. Temmuz sonuna kadar 592 milyon otel odası kiralanmış. 2010 sonuna kadar tatil gezilerilerine  519.6 milyar dolar harcamaları bekleniyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!