Almanya'nın Afganistan stratejisi ilkbaharda hazır

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın Afganistan stratejisi ilkbaharda hazır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2010 17:07

Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, hükümet tarafından oluşturulan yeni Afganistan stratejisini ilkbaharda başlatmak istediğini söyledi.

Guttenberg, düzenlediği basın toplantısında, Alman askerlerinin Afganistan'da görev yapabilmeleri için eğitilmesi gerektiğini belirterek, Meclisin onay vermesi durumunda askerlerinin Afganistan'da eğitime yaz döneminde başlayabileceğini ifade etti.

Afganistan'da güvenlik güçleri eğitiminin 2011 yılının sonuna kadar tamamlanabileceğini kaydeden Guttenberg, Alman askerlerinin bazı bölgelerden öngörülenden daha önce çekilebileceğini kaydetti.

Londra'da düzenlenecek Afganistan Konferansında Almanya'yı temsil edecek Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, Afgan halkının korunması, güvenliğin sağlanması ve Afganistan'ın kendi kendine yetebilecek duruma gelmesi için bu ülkeye yardımların sürdürülmesinin şart olduğunu belirtti ve Alman hükümetinin sivil yardımları iki katına çıkardığını hatırlattı.

Westerwelle, İstanbul'da Türkiye, Pakistan ve Afganistan arasında yapılan üçlü konferansın farklı şekillerde sürdürüleceğini de söyledi.
Afganistan'daki askerlerin eğitimi için 500 Alman askerinin daha Afganistan'a gönderileceğini, 350 askerin de yedekte tutulacağını ifade eden Westerwelle, Taliban'dan ayrılanların iş bulmalarının desteklenmesi amacıyla oluşturulacak uluslararası bir fona da Almanya'nın 5 yıl boyunca her yıl 10 milyon avro ödeme kararı aldığını kaydetti.

Bu arada, Alman Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt, hükümetin, Afganistan'a polislerin eğitilmesi için daha fazla polis göndermesini desteklediklerini söyledi.

Wendt, Alman askerlerin görevinin sonlandırılması konusundaki tartışmaların bitmesi gerektiğini, bu tür tartışmaların Afganistan'da görev yapan polislerin konumunu zayıflattığını belirtti.

Alman hükümetinin de istenildiği kadar polisin yabancı ülkelere gönderilemeyeceğini bilmesi gerektiğini ifade eden Wendt, Almanya'da 10 bin polise daha ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!