Almanya yeni cumhurbaÅŸkanını seçiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya yeni cumhurbaşkanını seçiyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 11:48

Almanya'da Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in istifasının ardından bugün cumhurbaşkanlığı seçimi yapılıyor.

Haberin Devamı

Dört adayın başvurduğu seçimde asıl yarış koalisyon hükümeti Hristiyan Birlik Partisi ile Hür Demokratların ortak adayı Christian Wulff ve Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller'in ortak adayı Joachim Gauck arasında geçecek.

Bugünkü cumhurbaÅŸkanlığı seçimi aynı zamanda koalisyon hükümetinin de geleceÄŸini belirleyecek. Seçimi muhalefetin adayı Gauck'un kazanması halinde Merkel-Westerwelle hükümetindeki kriz daha da büyüyecek. Koalisyonun küçük ortağı FDP'li bazı milletvekilleri seçimde Gauck'u destekleyebileceÄŸi yönünde açıklamalar yapmıştı.Â

Alman Federal Meclisi’nin 622 milletvekili ve ülkenin 16 eyaletinden temsilcilerin oluşturduğu Federal Seçiciler Kurulu bugün toplanarak cumhurbaşkanını seçecek.

İktidardaki koalisyon ortaklarının aslında, cumhurbaşkanlığından istifa eden Horst Köhler’in yerine gösterdikleri adayı seçmek için yeterli oy çoğunluğu bulunuyor. Ancak muhalefetin de kendi adayını çıkartmasıyla, cumhurbaşkanlığı seçimi heyecanlı hale geldi.

Haberin Devamı

Seçimde, iktidarı oluşturan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti'nin (FDP) aday gösterdiği Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller'in adayı olan Joachim Gauck, Sol Parti'nin adayı Luc Jochimsen ve aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokrat Partisi'nin (NPD) adayı Frank Rennicke yarışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!