Almanya’nın tuzu Şereflikoçhisar’dan

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın tuzu Şereflikoçhisar’dan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2011 22:08

Karakışın pençesinde olan Almanya’da buzlanmaya karşı serpilen tuz stoklarının tükenme sınırına gelmesi üzerine tuz tüccarları Şereflikoçhisar’dan tuz ithal etmeye başladılar.

Haberin Devamı

ALMANYA’da haftalardır etkisini sürdüren soğuk ve karlı hava yüzünden otoban ve caddelerin buzlanmasını önlemek için serpilen tuz stoklarının tükenmesi ankara’nın Şereflikoçhisar İlçesi’ndeki tuz fabrikalarına yaradı. Hemen hemen Almanya’nın her eyaletinde yaşanan tuz sıkıntısı, şimdiye kadar tuzu Şili ve abd’den ithal eden Almanya’daki şirketlerin Şereflikoçhisar’a yönelmesine neden oldu. Şili ve abd’den tuzun gelmesi en az iki hafta sürerken, Türkiye’den en geç bir hafta istenilen miktarda tuzun daha uygun fiyata gelmesi birçok eyaletin tuzu Türkiye’den sipariş vermesine neden oldu. Sadece Hamburg Eyaleti Türkiye’den 6 bin ton tuz sipariş verdi. Hamburg Şehir Planlama Dairesi yetkilisi Andree Möller, “Stokladığımız 15 bin ton tuzdan sadece 2 bin 500 ton kaldı. Bunun için Türkiye’den tuz sipariş verdik. Ocak ayının ortasında 6 bin ton tuz gelecek” dedi.Fındığı solladıHamburg’da 1988’den beri nakliyatçılık yapan ve 15 araçlık bir TIR filosu bulunan Zonguldaklı işadamı Yılmaz Kocaman, “Şu an filomuzun yarısından çoğu Türkiye’den Almanya’ya tuz taşıyor. Her TIR 20 ton tuz getiriyor. Normalde kış mevsiminde ağırlıkla fındık taşıyoruz. Fındık nakliyat mevsimi Eylül-Aralık arasıdır. Ama bu yıl tuz neredeyse fındığı geçti. Tuza olan yoğun talep yüzünden otomatikman TIR’a talep de artıyor” dedi.

Haberin Devamı

Fiyatlar coştu

TUZ sıkıntısı tuzun fiyatının dört katına çıkmasına neden oldu. Yaz aylarında tonu 60-70 Euro’ya satılan tuzun fiyatı şimdi 250-300 Euro arası seyrettiği belirtildi. Türkiye’den Almanya’ya TIR’larla tuz taşıyan şoförlerden Vedat Dereli, Durmuş Kocaman ve Vedat Demirci, “Almanya’da otobanlar ve yolların durumu bu kış çok kötü. Onlarca yıldır gidip gelmemize rağmen bu kış kadar yolların temizlenmediği bir dönem görmedik” dedi.

Konya’ya da tuz tatlı geldi

KONYA’daki Tuz Gölü’nden ilk kez Avrupa’ya yoğun şekilde ham tuz ihracatı başladı. Konya’nın Cihanbeyli İlçesi’ndeki Tuz Gölü’nde üretim yapan Salina Tuz Fabrikası Genel Müdürü Himmet Kara, “Geçen yıl Cihanbeyli’den Avrupa’ya 30 bin ton ham tuz ihracatı gerçekleştirmiştik. Bu yıl yaşanan kara kış nedeniyle Almanya, Hollanda ve Belçika başta Avrupa’ya tuz ihracatımızın 200 bin tona ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Uzun ince kar kuyruğu

AVRUPA ve abd’nin bir bölümünden sonra Japonya da sert kış koşullarıyla baş etmeye çalışıyor. Aşırı kar yağışı, kentlerde trafiği felç ederken, Batı Japonya’da bir kayak merkezinde devriye gezen dört kişi çığ altında kalarak öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!