Almanya Afgan sivillere tazminat ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Almanya Afgan sivillere tazminat ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 14:57

Alman hükümeti, Afganistan'da 4 Eylül'de NATO tarafından düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına tazminat ödeyecek.

Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü Christian Dienst, başkent Berlin'deki açıklamasında, Afganistan'ın kuzeyindeki hava saldırısında hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına tazminat ödeneceğini, bakanlığın, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatı Karim Popal ile görüşmeler yaptığını belirtti.

Dienst, yıllarca sürecek bir mahkeme sürecinin önlenmesi için, konunun mahkemeye intikal etmeden kurbanların yakınlarının çıkarına bir çözümün bulunması yönünde incelendiğini, bu konuda bir çözüme ulaşacaklarına emin olduğunu kaydetti.

Afgan kökenli avukat Popal da hava saldırısında hayatını kaybeden 78 sivilin yakınının vekaletnamesinin kendisinde olduğunu söyledi.
Alman hükümeti ile mahkeme dışında bir anlaşmaya varmak istediğini belirten Popal, bunun başarısızlıkla sonuçlanması durumunda Alman ordusuna karşı tazminat davası açacağını ifade etti.

Afganistan'da 4 Eylül'de NATO tarafından yapılan ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği hava saldırısı bir Alman komutanın emriyle düzenlenmişti.

Dönemin Savunma Bakanı Franz Josef Jung, bu olayın aydınlatılması sürecinde iç bilgilendirme konusunda yaşanan aksaklıklar nedeniyle siyasi sorumluluğu üzerine alarak yeni hükümette üstlendiği Çalışma Bakanlığı görevinden istifa etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!