Aliyev yeniden cumhurbaşkanı

Güncelleme Tarihi:

Aliyev yeniden cumhurbaşkanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 18:28

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı seçiminde İlham Aliyev oyların yaklaşık yüzde 84'ünü alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Hurriyet.com.tr seçimi Bakü’den izliyor.

Haberin Devamı

Oyların adaylara göre dağılımını belirlemek için sayım işlemi sonunda, oyların yaklaşık yüzde 84'ünü alan İlham Aliyev yeniden Azerbaycan cumhurbaşkanlığına seçildi.

İlham Aliyev'in yarın bir basın toplantısı yaparak soruları cevaplayacağı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ilk sonuçlara göre açık farkla önde giderken, Aliyev’i destekleyen Azeriler de cadde ve sokaklara dökülüp korna çalarak Aliyev’in zaferini kutlamaya başladılar.

Merkez Seçim Komisyonu'nun verdiği ilk sonuçlara göre, seçime katılım oranı yüzde 65'i aştı.

Aliyev yeniden cumhurbaşkanı

Komisyon yetkilileri, ülke genelinde sandıkların kapandığını, oy sayımının başladığını açıkladı. Resmi olmayan ilk sonuçların ilerleyen saatlerde açıklanması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Seçimde sandık çıkışı anket düzenleyen kuruluşlar arasında bulunan “Azat Seçkiler” adlı sivil toplum kuruluşu, elde ettikleri verilere göre Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in aldığı oy oranının yüzde 85'i aştığını açıkladı.
       
Seçim yasası
       
Azerbaycan Seçim Yasası'na göre, bir seçim bölgesinde (veya ülke  genelinde) kayıtlı seçmenlerin katılımının yüzde 25'ten az olması veya bir seçim  bölgesinde kullanılan oyların yüzde 40'tan fazlasının geçersiz olması durumunda,  söz konusu bölgedeki (veya ülke genelindeki) seçim sonuçları geçersiz sayılıyor.

Seçim sonuçları, olası usulsüzlük veya yasa dışı uygulama şikayetiyle  açılan davada mahkeme kararıyla da iptal edilebilir.

Merkezi Seçim Komisyonunun seçim sonuçları ve bölge seçim  komisyonlarından gelen sayım tutanaklarını oy verme gününden sonraki gün Anayasa  Mahkemesine iletmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesinin seçim sonuçlarıyla ilgili  kararı ise kesin ve değişmez olarak açıklanıyor.

Seçimlerde geçerli oyların yarıdan bir fazlasını alan aday Cumhurbaşkanı  seçiliyor. Hiçbir adayın bu oranı bulmaması durumunda en fazla oy alan iki aday  arasında ikinci tura gidiliyor. İkinci turda en fazla oy alan aday Cumhurbaşkanı  seçiliyor.

Haberin Devamı

Yeni Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesinin seçimlerin kesin sonucunu  açıklamasından sonraki 3 gün içinde yemin ederek göreve başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!