Aliyev: Nabucco projesi büyük önem taşıyor

Güncelleme Tarihi:

Aliyev: Nabucco projesi büyük önem taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2009 08:57

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2 trilyon mekreküp doğal gaz rezervine sahip olduklarını belirterek, “Doğal gaz ihracatımızı sadece bölgesel değil geniş bir coğrafyaya yaymak istiyoruz” dedi.

İlham Aliyev, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un davetlisi olarak bir günlük çalışma ziyareti için Sofya'ya geldi.

Aliyev ve Pırvanov başbaşa yaptıkları görüşmenin ardından, iki ülke arasında enerji ve doğal gazın taşınması alanlarında işbirliğini öngören iki ayrı protokolun imza törenine katıldı.

Aliyev, imza töreninden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Bulgaristan ile imzalanan protokolların, Avrupa Birliği;nin, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi yönündeki görüşüne uygun olduğunu söyledi. Azerbaycan;ın Bulgaristan ile birlikte Avrupa enerji pazarına girmek istediğini belirten Aliyev "Azerbaycan Avrupa;nın enerji güvenliğini artırmak istemektedir" diye konuştu.

İlham Aliyev, ülkesinin 2 trilyon metreküp doğal gaz rezervine sahip olduğunu kaydederek, “Doğal gaz ihracatımızı sadece bölgesel değil geniş bir coğrafyaya yaymak istiyoruz" dedi.

NABUCCO PROJESİ

Pıvanov ile yaptığı görüşmede en çok Nabucco projesi üzerine konuştuklarını belirten Aliyev, projenin gerçekleştirilmesine destek vermeye devam edeceklerini bildirdi. Aliyev, "Nabucco projesi çok büyük önem taşıyor. Finans ve boru hattının geçeceği güzergah konularıyla ilgili sorunların aşılacağını umuyorum" diye konuştu.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov da, Nabucco projesinin Avrupa Birliği için son derece değerli olduğunu söyledi.

Georgi Pırvanov, Aliyev ile yaptığı görüşmede, Azerbaycan – Gürcistan – Bulgaristan güzergahında sıkıştırılmış doğal gaz transferi projesi konusunda da görüşbirliği sağlandığını açıkladı. Pırvanov "Azeri firmalarıyla birlikte üçüncü pazarlara açılmayı planlıyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!