AK Parti’ye çok yakınız

Güncelleme Tarihi:

AK Parti’ye çok yakınız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 00:00

Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin halk isyanı sonucu ülkeden kaçmasının ardından yönetim kaosu yaşayan Tunus’ta 25 yıllık sıkı laik rejimin ardından İslamcı bir iktidarın gelip gelmeyeceği sorgulanmaya başladı.

Bunun nedeni ise, Bin Ali rejiminin Londra’da sürgünde yaşamaya zorladığı, “Tunus’un Humeynisi” lakaplı Tunus İslamcı partisi Ennahda’nın (Yeniden Doğuş) Lideri Raşid Gannuşi’nin ülkeye döneceğini ilan etmesi. “Ennahda olmadan yeni bir hükümet kurulamaz” diyen Gannuşi, Tunus’a “İran modeli” getireceği konusundaki endişeleri dağıtmaya çalışıyor.

AB’ye karşı değiliz

“Bazıları beni Tunus’un Humeyni’si olarak sunuyor. Ama ben Humeyni değilim” diyen 69 yaşındaki Gannuşi, şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’deki AK Parti’ye çok yakınız. Demokrasi ve ılımlı, modern İslam yanlısıyız. AB’ye karşı değiliz. Benim kitaplarım Türkçe’ye çevirildi ve çok okundu. Kendim için, ne parlamentoda, ne de cumhurbaşkanı olarak bir politik isteğim yok. Yaşım da buna izin vermiyor zaten. Ama bizi dışlayarak ulusal birlik kurulamaz. Partim genel seçimlere girmeli.” Gannuşi, Avrupa basınının “Görüşleriniz değişti mi?” sorusuna, “Partimiz 1988 yılında kadınların statüsünü tıpkı bugün Tunus’ta olduğu gibi tanımıştır. Bizler uzaydan gelmedik. Biz de tüm Tunuslular kadar Tunusluyuz” cevabını verdi.

Türban bireysel inanç

Türbanla ilgili görüşünü soran Fransız RTL radyosuna “Türban herkesin bireysel inanç sorunudur. İsteyen takar, isteyen takmaz” diye konuştu. Gannuşi, Ennahda’nın El Kaide’yle ilişkisinin sorulması üzerine de, “Biz Tunus’tayken ne El Kaide vardı, ne de şiddet eylemleri. Şimdi El Kaide’den etkilenen pek çok Tunuslu genç Irak’ta, Afganistan’da, Somali’de savaşmak için gidiyor. Bin Ali İslamcı teröre karşı ülkede bariyer olduğunu söylüyordu ama baskıcı rejimiyle El Kaide’ye militan ihraç ediyordu. Biz şiddeti reddediyoruz” dedi.Ennahda’nın Paris’teki sözcüsü Hüseyin Caziri de, “Tunus’ta halkın devrimini ele geçirmek ya da bundan faydalanmak istediğimiz görüntüsünü vermek istemiyoruz. Ennahda olmadan Tunus’da demokratik geçiş olamaz. Liderimiz Raşid Gannuşi aday olmayacak. Ama genel seçimlere katılacağız” dedi.
/images/100/0x0/55ea25b4f018fbb8f86e19d1

Tunus’u köylüler bastı

TUNUS’ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin kaçmasının ardından halkın öfkesi dinmek bilmiyor. Bin Ali’ye karşı isyanın patlak verdiği kırsal kesimden yaklaşık 1000 kişi “Özgürlük Karavanı” adı altında örgütlenerek dün başkent Tunus’ta gösteri yaptı. Protestocular, geçici hükümette Bin Ali döneminden kalan tüm yetkililerin ve Başbakan Muhammed Gannuşi’nin istifasını istedi. Bugüne kadar ülke ile aynı adı taşıyan başkent Tunus’ta, sendikalar, esnaf ve avukatlar gibi meslek örgütleri eylem düzenliyordu. Bu defa eyleme gelenlerin büyük bir çoğunluğunu, kendini yakarak halk isyanını başlatan Muhammed Buazizi’nin memleketi Sidi Buzid’den gelenler oluşturdu. Eylemciler hükümet sarayının önünde hükümeti protesto etti. Bu arada Tunus polisi de Bin Ali’nin danışmanı Abdelaziz bin Dhia ile eski İçişler Bakanı ve Senato Başkanı Abdallah Kallal’ı ev hapsine aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!