Ajanlar azmettirdi

Güncelleme Tarihi:

Ajanlar azmettirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2009 00:00

FBI görevlileri, ABD’ye cihat düzenlemek isteyen dört Müslüman Amerikalı’yı yaklaşık bir yıl izledi. Kendisini Afgan olarak tanıtan bir muhbir aracılığıyla onlara etkisiz Stinger füzesi, bomba ve patlayıcılar verdi. New York’taki bir sinagog ve hava üssünü hedef seçen eylemcilere, patlayıcıları yerleştirdikten sonra suçüstü yapıldı.

Haberin Devamı

FBI'IN OPERASYONU FLAŞ OLARAK VERİLDİ

ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo’yu kapatıp tutukluların nasıl yargılanacağını düşünürken Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI, kendi 11 Eylül senaryosunu başarıyla sonuçlandırdı. Geçen yıl, New Jersey’de aralarında Türk asıllı Serdar Tatar’ın da bulunduğu ve muhbirler aracılığıyla bir Amerikan üssünü vurmaya teşvik edilen "Fort Dix beşlisi"ni hatırlatan olay şöyle gelişti:

New York’un Orange County bölgesi Newburgh kasabasında yaşayan James Cromitie, David Williams, Onta Williams ve Laguerre Payen isimli zanlılar ABD’ye karşı "cihat" düzenlemek istiyorlardı. Grubun lideri olan Cromitie, FBI’ın aralarına soktuğu muhbire Pakistan’daki cihatçı lider Ceyş el-Muhammed ile bağlantılı olduklarını söyledi.

/images/100/0x0/55ea0a78f018fbb8f8663456
Muhbir de onlara "Bir dönem kendi ailesinin Afganistan’da yaşadığını, Afganistan ve Pakistan’daki Müslümanların Amerikan askerlerinin açtığı ateşle ölmelerinden dolayı üzüntü duyduğunu ve onlarla savaşarak şehit olmak istediğini" söyledi. Muhbirin, sanıkların güvenini kazanmasının ardından FBI, onlara etkisiz hale getirilmiş plastik patlayıcı ve bir Stinger uçaksavar füzesi temin etti.

Hedefi FBI belirledi

Geçen ekim ayından bu yana süren operasyon sırasında FBI, grubu, evlerine yerleştirdiği gizli video ve dinleyicilerle izledi. Bu esnada muhbir, zanlılara "Dünya Ticaret Merkezi kalmadı, Yahudilerden nefret ediyorum. Sinagoglara saldıralım" diyerek Bronx’taki Rivardale Sinagogu ve Yahudi merkezini hedef gösterdi. Zanlılar, ayrıca Newburgh’deki askeri üsten kalkıp inen uçakları karadan havaya Stinger füzesi ile vurmayı da planladılar.

Sonunda önceki gün zanlılar hedef belirledikleri yerlerin yakınındaki otomobillerin bagaj ve arka koltuğa patlayıcıları yerleştirdikten sonra yakalanıp tutuklandı. Dört zanlı, toplu adam öldürmeye teşebbüsten yargılanacak. Benzeri Fort Dix davasında suçlamaları reddeden Serdar Tatar, geçen ay 30 yıl hapse çarptırılmış, Amerikan medyası sicilleri kötü paralı muhbirler kullanan FBI’ın yaptığının etik olmadığını yazmıştı.

Ya ihbarcı ol, ya terörist

İNGİLTERE’de 5 Müslüman, iç istihbarat teşkilatı MI5’i "ihbarcı olmaları için kendilerine şantaj yapmak"la suçladı. Söz konusu kişiler, "Bizim hesabımıza çalışmazsanız terörist olduğunuzu söyleriz" tehdidi aldıklarını söyledi. İngiliz The Independent Gazetesi’nin özel haberine göre, söz konusu suçlamalarda bulunan 5 kişiden 3’ü, geçtiğimiz yıl aileleriyle tatile çıktıklarında MI5’in direktifleri doğrultusunda yabancı ülkelerin havalimanlarında gözaltına alındıklarını ileri sürdü. İngiltere’ye geri gönderildikten sonra da MI5 görevlileri tarafından sorgulandıklarını ve bu görevlilerin kendilerini aşırı İslamcı olmakla suçlayıp iftira attıklarını söyledi.

Razi CANİKLİGİL / NEW YORK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!