Ajanın intikamı

Güncelleme Tarihi:

Ajanın intikamı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2005 02:07

ABD eski Başkanı Nixon’ı istifaya zorlayan Watergate skandalının, FBI Başkanı olma hayali suya düşen ‘iki numaralı ajan’ tarafından basına sızdırıldığı ortaya çıktı.

O dönemde FBI’ın iki numarası olan Mark Felt, 30 yıldır filmlere, kitaplara ‘Derin Gırtlak’ adıyla geçen meçhul muhbirin kendisi olduğunu açıkladı. Watergate skandalını ortaya çıkaran Washington Post, dün kaynağını ‘kahraman’ ilan etti.

1913 Idaho doğumlu olan W.Mark Felt, Federal Soruşturma Bürosu FBI’da kısa sürede yükselmeyi başarmıştı. Gözü FBI başkanlığındaydı. Dönemin ABD Başkanı Richard Nixon’ın adamları rakip Demokrat Parti’ye yönelik dinleme faaliyetlerini ajan Felt’in yardımıyla örtbas etmeyi planlarken, başkanlığa başka birinin atanması Nixon’ı istifa etmeye zorlayan Watergate skandalının patlamasına yol açtı. FBI başkanı olamayan Felt, Washington Post muhabirlerine haber uçurarak, Nixon’ın ipini çeken Watergate skandalını patlattı. Ve kimliğini tam 30 yıl sonra açıkladı.

Watergate skandalını ortaya çıkaran Bob Woodward ile Carl Bernstein’ın yolları Mark Felt ile bir tesadüf eseri kesişti. 15 Mayıs 1972’de başkan adaylarından George Wallace, Arthur H.Bremer tarafından vurulmuştu. Woodward, FBI soruşturmasıyla ilgili bilgi almak için Felt’i aradı. Felt, 29 yaşındaki bu gazeteciye gerektiği kadar bilgi verdi. İki hafta önce FBI Başkanı Hoover ölmüştü ve Felt yerine geçmeyi umuyordu. Bir ay sonra gazeteci yine aradı, bu defa Demokrat Parti’nin Watergate merkezine giren 5 kişinin yakalanmasıyla ilgili olayı araştırıyordu.

FBI başkanlığına Patrick Gray’in atanmasının ardından Felt, güvendiği genç gazeteciye konuşmaya başladı. Artık o Washington Post’un ‘Derin Gırtlak’ kod adlı kimliği açıklanmayan esrarengiz haber kaynağıydı. Felt, gizli servis taktikleriyle buluşuyordu. Woodward, balkonundaki saksıyı ters çevirdiğinde görüşme talep ediyordu ya da ajan gazetecinin New York Times Gazetesi’nin 20’nci sayfasındaki saati karalayarak ‘buluşalım’ diyordu. Bu arada Nixon yeniden seçilmişti. Ancak Felt sayesinde Demokrat Parti’nin Potomac nehri yakınlarındaki Watergate merkezine girenlerin telekulak yerleştirmeye çalışan Nixon’ın adamları olduğu anlaşıldı ve skandal Oval Ofis’teki başkanın konuşmasını kaydeden sistem sayesinde doğrulandı. Ve 1974 yılının Ağustos ayında Nixon, istifa eden ilk ABD başkanı oluyordu.

Washıngton Post: O vatansever bir kahraman

‘FBI’ın Watergate soruşturmasıyla ilgili detayları sızdırdığı için yasaları çiğnemiş oldu. Ancak verdiği karar doğruydu. Eğer sessiz kalsaydı, Richard Nixon görevi suiistimal ettiği halde başkan olarak kalacaktı. Şunu unutmamak gerek; Hukukun elde ettiği zafer, Derin Gırtlak adlı kaynağın gizli vatanseverliğinin eseridir. Henüz hayattayken onu kendi ismiyle anarak onurlandırmak çok güzel.’

Sorularla Watergate skandalı nedir?

1972 yılında Richard Nixon’ın taşeronları siyasi casusluk umuduyla Demokrat Parti’nin Potomac Nehri kıyısındaki merkezine giren beş kişiyi basit bir soygun görüntüsü verip örtbas etmek için yakaladı. Ancak Washington Post, ‘Deep Throat’ (Derin Gırtlak) isimli kaynağı sayesinde skandalı ortaya çıkardı. Beyaz Saray’daki Oval Ofis’teki tüm konuşmaları kaydeden sistemle skandal doğrulanınca Başkan Richard Nixon istifa etmek zorunda kaldı.

‘Derin Gırtlak’ adı nereden geliyor?

Bob Woodward’ın haberlerinde gizli kaynağı önemli bir yer tutuyordu. Washington Post’un Genel Müdürü Howard Simons, takma bir isim verilmesini kararlaştırdı. ‘Derin kaynak’ artık o dönemin popüler bir porno filmi olan Linda Lovelace’ın oynadığı ‘Derin Gırtlak’ olarak anılıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!